Bu makineler, özellikle tarhana ve salça yapımı dönemlerinde köylülerin işini kolaylaştırarak, domatesi doğrudan satış yerine salçaya dönüştürmelerine olanak tanıyacak. Böylece çiftçiler, daha yüksek bir kazanç elde edebilecekler.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yıllık sofralık domates üretimi 782 dekarda 2 bin 342 ton ve kapya biber üretimi 45 dekarda 25 ton olan Dursunbey'de, vatandaşların talebi doğrultusunda 23 kırsal mahallede salça makineleri dağıttı. Bu makinelerle çiftçilerin, yetiştirdikleri ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmeleri hedefleniyor.

Ebru U.'nun Suç Kronolojisi Ebru U.'nun Suç Kronolojisi

Dursunbey Kent Meydanı'nda yapılan törenle muhtarlara teslim edilen makineler, toplamda 731 bin 400 Türk lira maliyetle çiftçilere sunuldu. Bu makineler, üreticilerin salçalık domateslerini daha hızlı ve hijyenik bir şekilde işleyebilecek. Her biri saatte 500 kilogram domatesi işleyebilen makineler, elektrik çarpmalarına karşı izolasyonlu olarak tasarlandı. Tarhana ve salça yapımı dönemlerinde çiftçilerin işlerini büyük ölçüde kolaylaştıracak olan bu makineler, çiftçilerin tarlada yetiştirdikleri domatesleri salçaya dönüştürerek daha fazla kazanç elde etmelerini sağlayacak.

Dursunbey Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bulut, projeye destek veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın'a teşekkür ederek, projenin devamını temenni etti.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, çiftçilerin karşılaştığı sorunların genel tarımsal üretimle ilgili problemleri yansıttığını belirtti. Gübre, tohum ve ilaç gibi temel girdilerin maliyetlerinin artması, tarımsal üretimde plansızlık ve rekabetçi zorluklar yaşandığını ifade etti. Çiftçilerin yaşadığı sorunların herkesin sorunu olduğunun altını çizen Akın, Balıkesir'in tarımsal potansiyelini ortaya çıkarmak için çeşitli projeler başlattıklarını belirtti. Bu projeler arasında Balıkesir Planlama Ajansı'nın kurulması ve tarımsal üretime yönelik desteklerin artırılması yer alıyor.

Başkan Akın, Dursunbey'in hak ettiği değeri alacağına söz vererek, üreticilere desteklerinin süreceğini söyledi. Ayrıca, Dursunbey'in ihtiyaçlarına yönelik projelerin devam edeceğini ve tüm yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

Kaynak: DHA