Doç. Dr. Gündüz, "Topuk kanı taramasıyla her yıl yaklaşık 6 bin çocuğun genetik hastalığı tespit edilip tedavi edilmektedir" dedi.

Topuk kanı taramasının ülkemizde yaklaşık 40 yıl önce başladığını ve bugün 6 farklı hastalığın bu yöntemle tespit edildiğini belirten Doç. Dr. Gündüz, "Bu tarama, Hacettepe Üniversitesi'nin öncülüğünde başlamış ve zamanla genişletilmiştir. Fenilketonüri ve biotinidaz eksikliği gibi hastalıklar ilk yıllarda taranmış ve tedavi edilmiştir. 2006 yılında ise ulusal genişletilmiş tarama programına geçilmiştir" diye konuştu.

Gündüz, topuk kanıyla tespit edilen hastalıkların tedavisinin ilgili kliniklerde sürdürüldüğünü ve ülkemizdeki tarama programıyla bu hastalıkların büyük ölçüde engellendiğini ifade etti. "Örneğin, fenilketonüri hastaları, uygun bir diyetle sağlıklı bir yaşam sürdürebilirken, biotin eksikliği gibi durumlar da erken tespit edilip tedavi ediliyor" dedi.

İşlenmiş Et Ürünleri Bağırsak Kanseri Riskini Artırabilir İşlenmiş Et Ürünleri Bağırsak Kanseri Riskini Artırabilir

Doç. Dr. Gündüz, ailelere topuk kanı taramasının önemini vurguladı ve "Topuk kanı verme işlemi çocuğa hiçbir zarar vermez. Tarama için alınan kan numuneleri, ulusal halk sağlığı laboratuvarlarında sadece hastalığa özel testler için kullanılmaktadır. Aileler, çocuklarının sağlığını korumak için topuk kanı vermekten çekinmemelidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA