Kocaeli Üniversitesi’nde memur olarak görevine devam ederken, bitki fotoğrafçılığına olan tutkusunu da gerçekleştirme kararı aldı. Çektiği fotoğrafları internet sitesinde derleyen Doğan, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı'nda 'Bitki Tarihi' üzerine yüksek lisans ve doktorasını tamamlayarak Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne 'doktor öğretim üyesi' olarak atandı.

İzmir'de Halk Ekmek Fiyatı 8 TL’ye Yükseldi İzmir'de Halk Ekmek Fiyatı 8 TL’ye Yükseldi

Kocaeli'de çocuk yaşlardan itibaren bitkilere karşı derin bir ilgi duyan Hüseyin Doğan, ekonomik nedenlerle bu tutkusunu ertelemek zorunda kalmıştı. 35 yaşındayken sarı kantaron çiçeğini görüp fotoğrafını çekmesiyle birlikte, çocukluk hayalini gerçekleştirme yolunda adımlar atmaya başladı. Kocaeli sınırlarında yayılan bitkileri merak eden Doğan, bu konuda görsel bir kaynak bulamayınca, kendi başına bitkilerin fotoğraflarını çekmeye başladı. Şimdiye kadar çektiği yaklaşık 16 bin fotoğrafı kendi internet sitesinde topladı ve Kocaeli Üniversitesi'nde akademik çalışmalar yapma kararı aldı.

Doğan, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı'nda bitki tarihi üzerine yüksek lisans ve doktorasını tamamlayarak, üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne 'doktor öğretim üyesi' olarak atandı. Kocaeli'nin bitki çeşitliliğine büyük katkı sağladığını belirten Doğan, 2 binden fazla bitki türünü kayda geçirerek önemli bir iş başardığını ifade etti. Ayrıca, bitkileriyle ilgili açtığı sergilerle de dikkat çekti.

Bitki fotoğrafçılığına olan ilgisini ve tutkusunu anlatan Doğan, "Bu benim çocukluk hayalimdi. Çenedere'de büyüdüm ve ilkokul çağından itibaren bitkileri ve o ekosistemi inceledim. Ancak ailemin yönlendirmesiyle farklı alanlara yöneldim. Üniversiteyi bitirdikten sonra memur olarak Kocaeli Üniversitesi'nde çalışmaya başladım ve bir sarı kantaron çiçeğini görmemle çocukluk hayalim yeniden canlandı. Çiçeğin fotoğrafını çekip 'Bu hangi bitkidir?' diye araştırdım ve sarı kantaron olduğunu öğrendim. Kocaeli'deki diğer bitkileri araştırmaya başladım ancak görsel kaynak bulamayınca 'kocaelibitkileri.com' adında bir site oluşturdum" dedi.

Envanter çalışmalarına başladığında Kocaeli'de kayda geçmiş bitki sayısının 375 olduğunu belirten Doğan, "Şu anda kayda geçirdiğim bitki sayısı 2 binden fazla. Bunların yaklaşık 70 tanesi endemik ve nadir türler içeriyor. Bu aktif çalışma 7-8 yıldır devam ediyor ve hem yurt içinden hem de yurt dışından olumlu geri dönüşler aldım" şeklinde konuştu.

Türkçede botanikle ilgili bilimsel makalelerin diğer dünya dillerinden çok daha önce yazıldığını vurgulayan Doğan, "Bitkilerin hangi amaçlarla kullanıldığını ve nasıl tanındığını araştırırken, Türk bilim insanlarının botanikle ilgili erken dönem metinler kaleme aldığını gördüm. Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü'nde 'Bitki Tarihi' üzerine yüksek lisans ve doktora çalışmalarımı tamamladım ve bu alandaki araştırmalarım akademik bir evreye taşındı" dedi.

Kaynak: DHA