Mahkeme, tutuklu sanıklar için 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Hatay Orman Bölge Müdürlüğü Ekipleri Orman Koruma Denetimi Gerçekleştirildi Hatay Orman Bölge Müdürlüğü Ekipleri Orman Koruma Denetimi Gerçekleştirildi

Olay, 19 Ocak 2023 tarihinde Uluslararası İpekyolu üzerinde, Artuklu ilçesinin kırsal Yeniköy Mahallesi'nde gerçekleşti. Irak'ın Duhok kentinden Diyarbakır'a gitmek üzere yola çıkan ve içinde akraba olan 5 kişinin bulunduğu cip, başka bir araç tarafından durduruldu. Araçtakiler, cipteki kişilere kurşun yağdırarak olay yerinden kaçtı. Olayda Hındreen Abdullah Salih (39), Waheda Haedar Jasim (63) ve Abdullah Saleh Mustafa (69) olay yerinde hayatını kaybederken, Chiman Shaheen Khalid (75) ile Ahmed Jalaladeen İbrahim (45) hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamlarını yitirdi. Cenazeler, gerekli işlemlerin ardından Irak'a gönderildi.

Jandarma, olayla ilgili yaptığı çalışmalarda, kamera kayıtlarından şüphelilerin kimliklerini belirledi. Murat Yiğit, Faris Akseven ve Abdullah Kaplan, evlerine yapılan baskınla yakalanarak gözaltına alındı. Ayrıca, şüphelilere silah temin eden İbrahim Doğan da yakalanarak gözaltına alındı. Şüpheliler, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı. Murat Yiğit, İbrahim Doğan ve 18 yaşından küçük olan Ç.B. ise daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Murat Yiğit, Faris Akseven ve Abdullah Kaplan hakkında 'Kasten öldürme', 'Nitelikli yağma' ve 'Ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 11 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İbrahim Doğan için ise 'İzinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme ve satma' suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

Savcı, Abdullah Kaplan ve Faris Akseven hakkında, 'Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme' ve 'Gece vakti yağma, birden fazla kişi tarafından silahla yağma' suçlarından her bir mağdur için ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Ayrıca, 18 yaşın altındaki Ç.B. hakkında 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' suçundan ceza verilmesi istendi. İbrahim Doğan hakkında da 'İzinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma' suçundan ceza talep edildi. Olayda kullanılan aracın sahibi Murat Yiğit hakkında ise beraat talep edildi.

Kaynak: DHA