Yılmaz, toplantıda "Kumar, internet, akıllı telefon ve oyun bağımlılığına karşı 'Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı' ilk kez hayata geçirilecek. Bu program, tüm bağımlılık türlerine karşı nesillerimizi koruyacak, tedaviye erişim imkanlarını artıracak" şeklinde konuştu.

Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve YÖK Başkanı Erol Özvar katıldı. Açılış konuşmasında Yılmaz, "Devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, aileler ve eğitim kurumları gibi birçok paydaşın iş birliği, toplumsal dokuyu güçlendiren bir mücadele modeli sunar. Bu yaklaşım hem bireylerin iyileştirilmesini hem de toplumsal dayanışmayı artırır. Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, bu anlayışla hareket ederek uyuşturucu, tütün, alkol ve sanal bağımlılıklar gibi konularla etkili bir şekilde mücadele etmektedir. 2024-2028 Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı da bu çerçevede değerlendirilecektir" dedi.

Yapay Zeka Destekli Cihazlar ve Modernizasyon

Yılmaz, uyuşturucu kullanımını azaltmak için arzla mücadele etmenin önemini vurguladı ve bu kapsamda çeşitli tedbirlerin alındığını belirtti. "Uyuşturucu arzını engellemek için emniyet ve gümrük kurumlarının organizasyon yapıları güçlendirilmiş, modern x-ray tarama sistemleri ve yapay zeka destekli cihazlar kullanılarak denetimlerde etkinlik artırılmıştır. İçişleri Bakanlığımızın uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelesi devam ederken, 'Uyuma' gibi mobil uygulamalar ve ihbar hatları ile sokak bazlı mücadeleyi güçlendiriyoruz" diye konuştu.

2023 Yılında Yapılan Düzenlemeler

Sokak Köpeklerinin Saldırdığı Eslem, Ağır Yaralandı Sokak Köpeklerinin Saldırdığı Eslem, Ağır Yaralandı

Adalet Bakanlığı tarafından 2023 yılında uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarına ilişkin önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Yılmaz, "Uyuşturucu madde kullananlar için tedavi ve denetimli serbestlik tedbirleri etkinleştirilmiş, toplum güvenliği ve suçlunun ıslahı için önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri sigara bırakmak isteyen vatandaşlara ücretsiz destek sunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde bağımlılıkla mücadeleye özel önem vermektedir" ifadelerini kullandı.

Koruyucu ve Önleyici Yaklaşımlar

Yılmaz, 2024-2028 yılları için hazırlanacak Tütün, Uyuşturucu ve Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Eylem Planı’nın detaylarını ele alacaklarını belirtti. "Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun bağımlılıklarla mücadele alanındaki faaliyetleri artırılacak. 'Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı' ilk kez uygulanacak ve nesillerimizi koruyucu politikalarla destekleyeceğiz. Koruyucu ve önleyici yaklaşımlar, bağımlılığın başlamadan engellenmesine olanak tanırken, tedavi edici yaklaşımlar da bağımlılıkla mücadelede önemli bir rol oynayacaktır" dedi.

Bağımlılık ile Mücadele Eğitim Akademisi

Yılmaz, zararlı maddelerin yayılmasını önlemenin sosyal medya kampanyaları, toplumsal projeler ve yasal düzenlemelerle sağlanacağını, bağımlılık başladığında ise tıbbi müdahale, psikolojik destek ve rehabilitasyon süreçlerinin destekleneceğini belirtti. "Sağlık Bakanlığı’nın yürütülecek iletişim kampanyaları ve üniversitelerle iş birliği halinde Bağımlılık ile Mücadele Eğitim Akademisi kurulması gibi konular da toplantı gündemimizde" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA