Köprü, gergin eğik askılı ve ters 'Y' tipi tasarımıyla bu ödülü kazanarak uluslararası alanda dikkat çekti.

Köprünün Teknik Özellikleri ve İnşaat Süreci

Bakan Uraloğlu, Kömürhan Köprüsü'nün sadece bölgenin ulaşımını değil, aynı zamanda mühendislik alanında bir kilometre taşı olduğunu belirtti. 660 metre uzunluğundaki köprü, karşılıklı yönde ikişer şeritli olarak taşıt trafiğine hizmet veriyor. Köprü, 168,5 metrelik tek pilon ve 380 metrelik orta açıklığı ile dünya genelinde 4. sırada yer alıyor. Orta açıklık, 25 çelik segmentten oluşuyor ve köprüde toplam 42 kablo imalatı gerçekleştirilmiş.

Çelik Kullanımı ve Tasarruf Bilgileri

Uraloğlu, köprünün inşasında kullanılan 7 bin ton çeliğin, Paris'teki Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelikle eşdeğer olduğunu belirtti. Çelik segmentlerin montajı için yapılan kaynak işlemlerinin uzunluğunun yaklaşık 450 kilometre olduğu, kablo uzunluğunun ise 853 kilometre olduğu ifade edildi. Ayrıca, Kömürhan Köprüsü ve Tüneli'nin yapımında ve tasarımında yüzde 100 yerli kaynakların kullanıldığı vurgulandı. Bakan Uraloğlu, projeyle sağlanan yıllık tasarrufun 100 milyon lira olduğunu ve karbon emisyonunun yılda 2 bin 731 ton azaltıldığını belirtti. Ayrıca, 5 Nisan 2024 tarihinde kurulan Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali ile yıllık 6 milyon lira tasarruf sağlanacağı belirtildi.

McLaren Racing ve OKX'in "Efsane Yeniden Doğuyor" Kaplaması McLaren Racing ve OKX'in "Efsane Yeniden Doğuyor" Kaplaması

Uluslararası Tanınma ve Gelecek Ödüller

Bakan Uraloğlu, IRF 2024 Küresel Yol Başarı Ödülleri'nin 12 Aralık 2024 tarihinde ABD'nin Orlando şehrinde yapılacak törenle takdim edileceğini açıkladı. Daha önce de Türkiye'nin çeşitli projeleri IRF tarafından ödüllendirilmişti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 2019 yılında dizayn kategorisinde ödül almış, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu 2021 yılında proje finansmanı ve ekonomi kategorisinde ödüllendirilmişti. 2022'de ise 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu, yapım metodolojisi kategorisinde birincilik ödülüne layık görülmüştü. Zigana Tüneli ve Eğiste Hadimi Viyadüğü de sırasıyla yapım metodolojisi ve kalite yönetimi kategorilerinde birinci seçilmişti. Bu ödüller, Türkiye'nin mühendislik alanındaki ilerlemesini ve başarılarını uluslararası platformda pekiştiriyor.

Kaynak: DHA