Bakan Şimşek, Lüksemburg Maliye Bakanı Roth ile Görüştü Bakan Şimşek, Lüksemburg Maliye Bakanı Roth ile Görüştü

Şimşek, "Büyümede dengelenme süreci başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2024 yılı ikinci çeyrek büyüme verilerini ele aldı. 2024 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 2,5 büyüdüğünü belirten Şimşek, yılın ilk yarısında yıllık büyümenin yüzde 3,8 olduğunu ifade etti. İkinci çeyrek itibarıyla milli gelirin yıllıklandırılmış olarak 1,2 trilyon doları aştığını vurgulayan Şimşek, sanayi sektöründe yaşanan daralmaya rağmen diğer tüm sektörlerde büyümenin sürdüğünü belirtti. İç talebin büyümeye katkısının 1,2 puan gerilediğini, net dış talebin ise 1,3 puan olumlu katkı sağladığını söyledi.

İşsizlik oranının yüzde 8,8 seviyesinde sabit kaldığı ikinci çeyrekte, istihdamın geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 milyon kişi, bir önceki çeyreğe göre ise 205 bin kişi arttığını aktaran Şimşek, üçüncü çeyrek için öngörülerin, dengelenmenin devam edeceğine işaret ettiğini ifade etti. 2024 yılı genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı sağlamasıyla dengeli bir büyüme kompozisyonu öngörüldüğünü kaydetti.

Bakan Şimşek, zorlu bir dönemi geride bıraktıklarını ve kırılganlıkları önemli ölçüde azalttıklarını vurgulayarak, "Büyümede dengelenme süreci başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik" dedi. 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Programı'nın yakında kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Şimşek, iyileşen güven ve istikrar ortamını pekiştirmek ve hedeflere ulaşmak için kararlı adımlar atacaklarını vurguladı. Kalıcı fiyat istikrarını sağlamak, sürdürülebilir büyümenin temelini güçlendirmek ve vatandaşların refahını artırmak için katma değerli üretim, istihdam, yatırım ve ihracatı desteklemeyi amaçladıklarını ifade etti.

Kaynak: DHA