Emlak Konut Asansör (EKA) Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Konya'daki fabrikasında yürütülen bu projede, tamamen yerli üretim hedefleniyor.
Bakan Kurum, sosyal medya hesabından, Şubat 2021'de kurulan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. iştiraki olan EKA'nın Konya'daki fabrikasından görüntüler paylaştı. Kurum, "Fabrikamız, yerli ve milli olmasının yanı sıra sıfır atık uyumlu ve yenilenebilir enerji kullanımıyla dikkat çekiyor. İleri teknoloji ile deneyim ve bilgi birleştiğinde mükemmel sonuçlar elde ediliyor. Türkiye'nin ilk yerli asansör fabrikasında, Emlak Konut Asansör ile dünya pazarına açılıyoruz. İnşaat sektöründe yüzde 100 yerli üretim hedefimiz doğrultusunda, Türkiye'nin ilk yüksek hızlı asansörünü geliştirme çalışmalarına başladık" dedi.
Tasarım Aşamasında
EKA Genel Müdürü Kurtuluş Erdem Bayraktar, asansör sektöründeki profesyonelliklerini vurgulayarak, "Türkiye'nin ilk yüksek hızlı (6 metre/saniye) asansörü için çalışmalara başladık. Şu an Ar-Ge merkezimizde ürün tasarım aşamasındayız. Testleri tamamlayıp, sertifikasyon ve üretim süreçlerine en kısa sürede geçmeyi planlıyoruz. Amacımız, küresel pazarın önemli oyuncuları ile rekabet edebilecek, tüm dünyada ürün ve hizmet kalitemizi ön plana çıkaran yerli ve milli bir dünya markası oluşturmak" şeklinde konuştu.
Bayraktar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen çalışmaları da paylaşarak, "EKA olarak, 'Önce kendi ülkemizin ihtiyacını karşılamak gerekir' anlayışıyla ihracat faaliyetlerimizi bir süre yavaşlatarak, deprem bölgesine konteyner ve asansör üretimine öncelik verdik. Bakanlık iştirakleri ve diğer paydaşlarımızla birlikte uyumlu bir çalışma yürüttük ve deprem bölgesine yüzlerce asansör gönderdik. Bu, bizim için büyük bir gurur kaynağı" dedi.
5 Milyar Dolarlık İhracat Hedefi
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, EKA, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı' çerçevesinde üretime başladı ve Endüstri 4.0 teknolojileri ile sektörde fark yaratmayı amaçlıyor. Ekolojik sürdürülebilirlik ve düşük karbon ayak izi ilkelerine uygun olarak tasarlanan asansörlerin güvenlik testleri 42 metre yüksekliğindeki kulede gerçekleştiriliyor. Fabrika, güneş enerjisinden faydalanarak elektrik ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşılıyor ve akıllı yazılımlar ile robotik sistemlerle üretim yapıyor. Şirket, kuruluştan itibaren yüzde 75 olan yerlilik oranını 3 yıl içinde yüzde 91,46'ya çıkarmayı başardı. Ayrıca, Bakan Kurum'un en az yüzde 20 genç istihdam sağlama hedefi de yüzde 35'e çıkarıldı. 2022 Ağustos ayında yurt içi satışlarına başlayan EKA, önümüzdeki 10 yıl içinde 5 milyar dolarlık ihracat hedeflemekte ve dünyanın önde gelen 7 asansör firmasından biri olmayı planlamaktadır.