Bakan Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Milli Teknoloji Hamlesi ile Mavi Vatan’a güç katıyoruz. Gemilerimiz ve denizaltılarımızda milli sistemlerimiz bulunuyor. TÜBİTAK, geliştirdiği yerli ve milli sistemlerle vatan savunmasına ve denizlerimizdeki haklarımızın korunmasına önemli katkılar sağlıyor. Kritik teknolojilerde tam bağımsızlık hedefiyle büyük ve güçlü Türkiye yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Bakan Kacır, Mavi Vatan savunmasında kullanılan milli teknolojileri şu şekilde sıraladı:

Denizaltı Taktik Simülatörü: Keşif, gözetleme, sızma ve angajman senaryolarını farklı saha ve koşullarda yüksek sadakatle gerçekleştiren simülatör.

Emine Erdoğan, ABD'de Lider Eşleriyle Buluşacak Emine Erdoğan, ABD'de Lider Eşleriyle Buluşacak

Müren Savaş Yönetim Sistemi: Denizaltılarda hedef tespit, takip, sınıflandırma, iz yönetimi ve hedef hareket analizi yaparak milli torpido AKYA dahil modern torpidoların ateşlenmesini sağlayan sistem.

Su Üstü Elektronik Destek Sistemi: Yoğun tehdit ortamlarında yön kestirimi yapabilme yeteneğine sahip sistem.

Taşınabilir Atış Kontrol Sistemi: Torpidolar için platformdan bağımsız ateşleme imkanı sunan sistem.

Denizaltı Batarya İzleme Sistemi: Batarya hücrelerinin sıcaklık, gerilim ve akım değerlerini gerçek zamanlı olarak izleyen sistem.

Denizaltı İntersept Batarya İzleme Sistemi: Aktif sonar transmisyonlarının tespit, analiz ve konumlandırmasını gerçekleştiren sistem.

Torpido Taktik Simülatörü: Torpido tehdidine karşı akustik aldatıcı ve karıştırıcılarla savunma sağlayan taktik simülatör.

Manyetik İz Ölçüm ve Giderme Sistemleri: Deniz mayınlarına karşı gemilerin manyetik alanını baskılayarak güvenli seviyeye indiren sistemler.

Bakan Kacır, bu teknolojilerin Türkiye’nin denizcilik gücünü artıracağını ve milli savunma alanında önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Kaynak: DHA