Güler, geçtiğimiz yıl imzalanan eylem planının bu iş birliğinin temel ilkelerini ve hedeflerini açıkça yansıttığını ifade etti.

Güler, Endonezya'nın milli günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Endonezya'nın bağımsızlık mücadelesinde hayatını kaybeden milli kahramanlarını anarak, Türkiye ile Endonezya arasındaki güçlü dostluk ve kardeşlik bağlarına vurgu yaptı. "Dost ve kardeş ülke Endonezya'nın Türkiye için özel bir yeri var" diyen Güler, iki ülkenin coğrafi uzaklığa rağmen tarihi dostluklarının, çok yönlü iş birliği ve güçlü ilişkilerin zeminini oluşturduğunu ifade etti.

Endonezya'nın, Güneydoğu Asya'daki Türkiye'nin en önemli stratejik ortaklarından biri olduğunu belirten Güler, iki ülkenin ticaret hacminin ve uluslararası platformlardaki iş birliğinin artarak devam ettiğini söyledi. Ayrıca, bölgesel ve küresel barışa yönelik ortak tutumun büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'nin 2018'deki Endonezya deprem ve tsunami felaketinde, Endonezya'nın ise Türkiye'deki büyük depremler sırasında gösterdiği yardımları örnek gösteren Güler, "Bu tür dayanışmalar, iki ülke halkları arasındaki duygusal bağları ve zor zamanlarda birbirine olan desteği gösteriyor" dedi.

5. Dünya Göçebe Oyunları Büyük Bir Törenle Başladı 5. Dünya Göçebe Oyunları Büyük Bir Törenle Başladı

Bakan Güler, askeri ve savunma sanayi alanında iş birliğinin güçlendirilmesi adına somut adımlar atmayı ve eğitim ve tatbikatların sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, Endonezya'nın Türkiye Büyükelçisi'nin göreve başladığı günden itibaren iki ülke arasındaki iş birliğine değerli katkılarda bulunduğunu ve kendisine teşekkür ettiğini ifade etti.

Kaynak: DHA