1900'lerin başında inşa edildiği bilinen Ali Bey Değirmeni, geçtiğimiz ay hizmete açıldı. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Ali Bey Değirmeni'ne yeni bir fonksiyon yüklemeye çalıştık. Sadece bir su kültürü ve değirmen müzesi olarak değerlendirmiş olsaydık belki bu kadar ilgi görmeyebilirdi. 'Hem kullan hem koru' anlayışıyla kahvaltı salonuna çevirdik” dedi.

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı

Burdur’un merkeze bağlı Kurna köyünde başlayan Burdur Çayı üzerindeki 1700’lü yıllarda yaptırılan su değirmenleri, yıllarca yöre halkına hizmet verdi. Ancak, suyun azalmasıyla birlikte değirmenlerde elektrik motorları kullanılmaya başlandı. Zamanla teknolojik gelişmeler ve tarımda değişen ihtiyaçlar nedeniyle birçok değirmen kapanarak kullanılamaz hale geldi.

Bugün, türkülere ilham kaynağı olan değirmenlerden yalnızca biri ayakta kalmayı başardı. Tepeli Hasan'ın sözlerini yazdığı ve Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen "On İkidir Şu Burdur'un Dermeni" türküsüne konu olan değirmenlerden biri, 'Baş Değirmen' adıyla un fabrikası olarak hizmet vermekte. Diğerleri ise ya kapanmış ya da yıkılmış durumda. Burdur Belediyesi tarafından satın alınan ve uzun süre kapalı kalan Ali Bey Değirmeni, geçtiğimiz ağustos ayında restorasyon tamamlanarak kahvaltı evi olarak hizmet vermeye başladı.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, değirmenin kültürel önemine dikkat çekerek, “Değirmenler, Burdur’un kültüründe önemli bir yer tutuyor. Eskiden su gücüyle çalışan 12 değirmen, bölgenin buğdaydan una serüvenine tanıklık etti. Günümüzde ise sadece biri un fabrikası olarak hizmet vermekte. Biz de atıl durumda olan Ali Bey Değirmeni’ne yeni bir fonksiyon kazandırarak hem korumaya hem de kullanmaya çalıştık. Kahvaltı salonu olarak yeniden işlev kazanan bu değirmen, hem geçmişin izlerini yaşatıyor hem de hizmet sektöründe yer alıyor” şeklinde konuştu.

'On İkidir Şu Burdur'un Dermeni' Türküsünün Sözleri: “On ikidir imanım aman, şu Burdur'un dermeni/Dermencisi efem aman Urum değil Ermeni/Ya kendisi efeler aman ya kellesi gelmeli/Ay karanlık efem görünmüyor izimiz/Üç kardeşiz efem kurban gitsin birimiz/Bir incecik yol gidiyor dermene/Oturmuşlar efem aman çayır ile çimene/Hem severim efeler aman hem döverim kime ne/Al karanfil aman mor şişede ıslanır/Bir gün olur efem deli gönül uslanır.”

Türkülere Konu Olan 12 Değirmen: Ayan Hasan Değirmeni, Tıkırdık Değirmeni, Çobanönü Değirmeni, Tapucu Yakup Değirmeni, Kaymakamoğlu Değirmeni, Bavli Değirmeni, Hatip Hoca Değirmeni, Velicangil Değirmeni, Kabacalı Değirmeni, Ali Bey Değirmeni, Baş Değirmen, Hamit Değirmeni.

Kaynak: DHA