Meclis binasının yanındaki ve 2 bin 200 yıllık olduğu belirlenen kent meydanının gün ışığına çıkarılması için çalışmalar devam ederken, kazılar sırasında meydandaki sütunlarda boğa başlı kabartmalar ve tanrı Apollon'la ilişkilendirilen yazıtlar bulundu. Aigai Antik Kenti'nde, Batı Anadolu'daki 12 Aiol Kentinden biri olarak bilinen, Yunusemre ilçesi Yuntdağıköseler Mahallesi'nde 2024 yılı arkeolojik kazı çalışmaları başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yunusemre Belediyesi ve Aliağa Belediyesi'nin sponsorluğunda yapılan kazılarda, 2 bin 200 yıllık bir kent meydanı keşfedildi. Meclis binasının yakınında bulunan bu agora için çalışmalar sürüyor. Kazılar sırasında kent meydanındaki sütunlarda boğa başlı kabartmalar ve tanrı Apollon'la ilişkilendirilen yazıtlar ortaya çıktı.

"Kentin Kalbi ve Merkezi Ortaya Çıkıyor"

Aigai'deki kazılara 21 yıldır eşlik eden Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, keşfedilen agoranın önemini vurguladı. Prof. Dr. Sezgin, "Bu bölge, tüm kamu yapılarının toplandığı ve insanların günlük hayatını geçirdiği bir yer. Meydanın etrafında 'stoa' adı verilen sütunlu revaklar bulunuyor. Bu nedenle burası, antik kent için çok önemli bir alan. Aigai'nin simgelerinden biri de bu agora binasıdır. Çalışmalar sonucunda, binanın özellikle restorasyon ve konservasyon gerektiren bölümlerinde çalışmalar yapacağız" dedi.

McLaren Racing ve OKX'in "Efsane Yeniden Doğuyor" Kaplaması McLaren Racing ve OKX'in "Efsane Yeniden Doğuyor" Kaplaması

"Tanrılara Yapılmış Bir Adak Olabilir"

Prof. Dr. Sezgin, agoranın 2 bin 200 yıllık olduğunu ve bu tarihin agoranın ve kentin meclis binasının inşa edildiği dönemi yansıttığını belirtti. Kazı çalışmalarında ilginç buluntulara rastladıklarını ifade eden Prof. Dr. Sezgin, "Stoa çatılarının altında boğa başlı kabartmalar bulduk. Bu boğa başları genellikle tanrılarla ilişkilendirilen tasvirlerdir. Apollon'la ilişkilendirildiğini düşünüyoruz çünkü bu alanda tanrı Apollon'la ilgili yazıtlar da bulundu. Bu boğa başlı kabartmalar, büyük ihtimalle tanrılara yapılmış bir adakla ilgili olabilir. Bu, belki kentin yeniden yapılanması veya önemli bir savaşla ilgili bir ritüel olarak değerlendirilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: DHA