Tokat ilinin en önemli el sanatlarından biri olan Tokat Bileziği, coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınmış önemli bir üründür. Peki Tokat Bileziği nedir ve nasıl üretilir?

Tokat’ta Deveciler Hanı Otel Olarak Hizmet Verecek Tokat’ta Deveciler Hanı Otel Olarak Hizmet Verecek

Tokat Bileziği, Tokat iline özgü geleneksel bir mücevher türüdür. Üretiminde geleneksel yöntemler kullanılmaktadır. Bileziğin yapımında altından başka malzeme kullanılmaz. Tokat Bileziği üretiminde öncelikle saf altın külçeler eritilir ve tel haline getirilir. Ardından çeşitli bükülme ve şekillendirme işlemleriyle bilezikte kullanılacak parçalar elde edilir.

Bunlar; zincir, üçgen ve burgu tel şeklindedir. Farklı sayılarda kullanılan bu parçaların dizilişiyle 3, 5, 7 ve 9 telli modeller ortaya çıkar. Bileziğin şekillendirildiği aşamada örme tellerin kaynağı ve kilit mekanizması yerleştirilir. Ardından renklendirme işlemi gerçekleşir. Son olarak ise elmas kalem kullanılarak bileziğin tokası biçimlendirilir.

Tokat Bileziğinin en belirgin özelliği, geleneksel el işçiliği ve ustalık gerektiren üretim yöntemidir. Coğrafi işaret belgesiyle Tokat ve çevresinde gerçekleşmesi şart koşulan bu yöntem, ürüne ait karakteristik özelliklerin korunmasını sağlar. Ayrıca denetim süreciyle standartların devamı kontrol altında tutulur.

Muhabir: Murat Berber Kelkit Gazetesi (Özel)