Tokat Valisi Numan Hatipoğlu  gerçekleşen programda şu ifadelere yer verdi:“Tokat’ta tarımı Valilik olarak bu zaman kadar olduğu gibi bundan sonra da destekleyeceğiz. TAKE Projeleri ile çiftçimiz yaklaşık 270 MilyonTL lik bir hasılat elde edecektir. Biz bir meşale yakıyoruz ama sizlerin girişimciliği,ve  teşebbüsü ile bunu daha ileri taşıyacağız. Tokat 7 Bereketli ovası ile ülkemizin çok güzide bir yeridir. Tarımı, hayvancılığı daha ileri noktalara taşımak hedefimiz. İl Özel idaremiz ve tarımla ilgili kuruluşların daha azimli çalışmalara devam edecekler. İnşallah bu ürünlerin hasadını, harmanını görürüz diyorum. Hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”dedi

Tokat’ta “Mobil Göç Noktası” Aracı Hizmet Vermeye Başladı Tokat’ta “Mobil Göç Noktası” Aracı Hizmet Vermeye Başladı

Tokat İl Müdürü Orhan Şahin yaptığı açıklamalarda: “İlimizde tarımsal üretimde toprak verimliliğinin artırılması, ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi, münavebe sisteminin düzenlenmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve atıl vaziyetteki arazilerin üretime kazandırılması amacıyla 2021 yılından bu yana ilimizde Bakanlığımız destekli TAKE Projeleri uygulanmaktadır. Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında bugüne kadar; Buğday Üretiminin Geliştirilmesi, Patates Üretiminin Geliştirilmesi, Nohut Üretiminin Geliştirilmesi, Ayçiçeği Üretiminin Geliştirilmesi, Sorgum & Sudan Otu Üretiminin Geliştirilmesi Projeleri uygulanmış ve 9.800 çiftçiye 120 bin dekar alanda ekimi yapılmak üzere 980 ton Buğday, Ayçiçeği, Nohut ve Patates tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. İlimiz tarımında sebzeciliğin ayrı bir önemi bulunmaktadır. Tokat; biber ve domatesi ile isim yapmıştır. 2010’lu yıllarda 550.000 tona kadar ulaşan ticaret hacmi ile ülkemiz domates tarımında önemli bir üretim merkezi olmuştur. Son yıllarda hızla azalan domates üretim alanı 2023 yılı itibariyle 20.000 dekarın altına düşmüştür.  Tarım ürünleri ticaretinde domatesin önemi büyüktür. Toplam sebze ticaretinin % 40’ına yakını domatese aittir. Domates ürün arzındaki azalma, genel olarak pazar taleplerinin azalmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak; ilimizde domates üretiminin artırılması, diğer ürünlerin Pazar imkânlarını da geliştirecektir. Bu amaçla 2024 yılında uygulanmak üzere; Sebze Üretiminin Artırılması Projesi hazırlanmıştır. Toplam bütçesi 3.300.000 ₺ olan proje ile; 265 çiftçiye 415.000 domates fidesi ve 235.000 adet sanayilik (kapya) biber fidesi verilecektir. Toplam 650.000 adet fide ile 452 dekar domates ve biber üretim tesisi kurulması sağlanacaktır. 

Bu projenin Tokat ve ülkemiz ekonomisine katkısının 28.720.327,41 ₺  olacağı hesaplanmıştır.

Bir diğer Proje ise; Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan “Sera Örtülerinin Yenilenme Projesidir”.

Bu proje ile; 118 sera üreticisinin 130.000 m² örtüsünün değişimi sağlanacaktır. Bu projenin çarpan etkisi 55.250.000 ₺’dır. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle ekonomik ömrünü tamamladığı halde değiştirilemeyen veya doğal afetlerden zarar gören sera örtülerinin değişimi sağlanacaktır. Bu proje alımları ekolojik risklerin azaldığı Haziran ayı sonuna kadar gerçekleştirilecektir.

İlimizde uygulanan ve uygulama sürecinde olan alt projelerin toplam ekonomik katkısının 270.960.327,41 ₺ olduğu hesaplanmıştır. Bize bu desteği sağlayan Bakanlığımıza, Milletvekiilerimize, her zaman tarımın yanında olan Sn Valimize, İl Özel İdare Sekreterliğine ve meclis üyelerine, projeyi yürüten teknik personelimize, törene katılan hazıruna ve üreticilerimize teşekkür ediyor, hayırlı olsun diyorum.” İfadelerine yer verdi.

Toplantıya katılan Vali, İl Müdürü, İl Özel İdaresi sekreteri, Ziraat Odası Başkanı ve OKTAEM Enstitü Müdürü üreticilere fidelerini verdikten sonra tören sona erdi.​

Kaynak: Bülten