Zile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi robot kulübü 2 yıl önce Türkiye'de düzenlen robot yarışmalarına katılmak üzere çalışma başlattı. 4 danışman öğretmen ve 6 öğrencinin bulunduğu kulüpte kendi imkanlarıyla düşük maliyetlerle yerli ve milli robotlar üretmeye başladı. Geçtiğimiz ay ise Samsun'nda düzenlenen TEKNOFEST Otonom Robotik Yarışmasında 'yumurta toplama' (caretta caretta) katagorisinde 4 bin 396 robottan 371 robot final yarışmalarına katıldı. Zile Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 'Yavuz Kağan' isimli robotla Türkiye Şampiyonu oldu. Ayrıca ardından Zile Fen Lisesi 'Zile Fen' ile Türkiye 2'nciliği ve yine Zile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 'Oğuz Kağan' isimli robotla Türkiye 3'üncülüğünü de elde ederek büyük başarı sağladı.
'ÇOK GURURLU VE MUTLUYUZ'
Zile İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram Polattimur, "Bu yaşanan gururrun arkasında çok büyük bir başarı hikayesi var. Bu çok uzun bir planlamanın ürünüdür. Biz yaklaşık 2 yıldır robotik çalışma yapan ekibimizle büyük bir özveri ile gece gündüz demeden danışman öğretmenlerimiz öğrencilerimiz ile birlikte büyük bir çalışmanın içerisindeyiz. Bu çalışmaları ilçe geneline yaydık. Sonra bunların meyvesini aldık. Zile Tekniki Anadolu Lisesi robot kulübümüz çok mütavazi bütçe ile çok küçük imkanlarla çok büyük imkanları olan okullarımızı geride bıraktık. Cumhurbaşkanımız yerli ve milli hamle teknolojisini başlattı. Bizde bu motivasyonla Samsun'da düzenlenen Teknofest yarışmasına katıldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden milli ve yerli olan robotomuzla Türkiye 1'inciliği, 2'nciliği, 3'ncülüğü ve en iyi sunumu ödülünü aldık. Çok gururlu ve mutluyuz." dedi.
'TÜM TASARIMLARINI KENDİMİZ YAPTIK'
Yerli ve milli teknolijiler kullanarak yapıldığı söyleyen 12'nci sınıf öğrencisi Ömer Faruk Karaköse ise, "Ana karti dahil tüm tasarımlarını kendimiz yaptık. Robotumuzun yazılımıda tamamen bize ait. Bizden çok daha üstün bütçeye sahip okullar vardı. Bizim yaptığımız robot, onların yaptığı robotların bütçesine göre çok daha azdı. Biraz kısıtlı bütçeye sahiptik fakat diğer robatlardan yazılımsal olarak bir adım öndeydik. Diğer robatlara daha fazla maliyet vermelerine rağmen biz bir üstünlük kurarak ilk 3'e yerleştik. Robotumuz 2 rengimiz var. Mavi ve kırmızı alanlarımız var. Burada seçtiğimiz renk kırmızı ise kırmızları toplayıp otoman bir şekilde kendi alanına bırakabiliyor. Rakibinde puan almasına izin vermeyip, ondanda puan çalıp kendi haznesine bırakarak rakibe karşı üstünlük kazanıyor. Yarışmayı kazanmamıza neden oluyor" diye konuştu.