GÜNDEM

Zehirli Zakkum Çiçeğiyle Beslenen Mekik Kelebeğinin Tırtılına 'Dokunmayın' Uyarısı

Hatay'da bir askeri personelin kamuflajına konan 'mekik kelebeği' ilginç bir keşfe yol açtı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, bu kelebek türü hakkında önemli bilgiler verdi.

Abone Ol

Prof. Dr. Satar, personelin bu özel kelebeğin adını bilmediğinden dolayı görüntüleri kendisine gönderilen 'mekik kelebeği'ni inceledi. Kelebeğin, yalnızca geceleri uçabilen ve 'dünyanın en hızlı kanat çırpan kelebeği' olarak tanımlanan bir tür olduğunu açıkladı. Ayrıca, bu kelebeğin insanlar için toksik etki yapan zakkum bitkisi ile beslendiğini, ancak bu zehri nasıl tolere ettiğinin hala bilimsel olarak araştırıldığını belirtti. Kelebeklerin ergin hallerinin hiç kimsenin zararına neden olmadığını, ancak tırtıl hallerindeki tüylerinin dokunulmaması gerektiğini vurguladı.

'DESENLERLE KENDİLERİNİ KORUYORLAR'

Prof. Dr. Satar, bu kelebeklerin kendilerini doğada kamufle edebilen türler olduğunu açıkladı. Renkleri ve desenleri sayesinde avcı böceklerden ve kuşlardan korunabilen bu kelebeklerin göç eden türler olduğunu ve Türkiye'nin birçok yerinde görülebileceğini ifade etti. Özellikle yazın ortaya çıkan bu kelebeklerin polenlerle beslendiğini ve genellikle yeşillik alanlarda bulunduğunu söyledi.

Satar, kelebeklerin zehri nasıl tolere ettiği hakkında yapılan bilimsel araştırmaların hala devam ettiğini belirterek, vatandaşlara bu tür kelebeklere dokunmamaları ve ellerine almamaları konusunda uyarıda bulundu. Kendilerinin zehri tolere edebildiği için dokunmanın riskli olabileceğini sözlerine ekledi.