Şuana kadar 400 damızlık hayvanın getirildiği Tokat’ta hedef yılsonuna kadar bin damızlık hayvan getirilmesi.

AK Parti Tokat 8. Olağan İl Kongresi Coşkulu Katılımlarla Tarihe Geçti AK Parti Tokat 8. Olağan İl Kongresi Coşkulu Katılımlarla Tarihe Geçti

Tokat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından, 2023 yılında Ziraat Bankası ile yapılan "Köyüme dönmek için bir sürü nedenim var" projesi kapsamında Danimarka ve Avusturya'dan genetiği yüksek, süt verimi fazla ve etcil olarak damızlık hayvan getirmeye başladı. 7 yıl ödemeli faizin yüz de 50'si devlet tarafından karşılanan proje kapsamında 2023 yılından bugüne kadar toplan 400 damızlık hayvan getirildi. 2024 yılı sonuna kadar bin damızlık hayvan getirilmesi planlanıyor. Amaçlarının küçük aile işletmelerinin hayvan sayılarını artırmak olduğunu ifade eden Tokat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Köten, "Aynı zamanda da hayvanların genetiğini düzeltmektir. Bizlerde merkez birliğimizden sonra ilimizde Ziraat Bankası ile bir protokol imzaladık. Projemizi başlatmış olduk. Projemizin adı ' Köyüme dönmek için bir sürü nedenim var" projesi kapsamında hayvanlarımızı getirmeye başladık. Normalde bireysel olarak bankaya gittiğinde üreticimiz kredi kullanmak için şuanda en uzun vade 18 aydan daha fazla kredi kullanma imkanı yok. Ama bizim projemizde 7 yıl ödemeli faizin yüzde 50'sini devletimiz karşılıyor. İpoteksiz ve kefilsiz kredi kulana biliyorlar. Proje kapsamında sadece yurt içi var idi, normalde bende hayvanların yurt içinden alınması taraftarıyım. Ama yurt içinden temin ettiğimiz hayvanların maalesef bir çoğunda hastalık var. Süt üretimi az ve fiyatları pahalı idi. Bizlerde ikili görüşmelerimiz ile yurt dışını açtırdık. Şuanda yurt dışından üstün genetikli, damızlık vasıfları olan ırkları seçiyoruz. Şuan üyelerimize 5'er adet olmak üzere dağıtımlarını gerçekleştiriyoruz" dedi.

Genetiği yüksek hayvanları getirdiklerini söyleyen Başkan Köten, "Danimarka'dan holstein ırkı, genetiği yüksek, ilk doğumları sonrası süt verimleri 30-35 litre, 2'nci ve 3'ncü doğumları sonrası 55 litreye kadar süt veren hayvanları getiriyoruz. Yine bizim bölgemizi uyumlu Avusturya'dan, Avusturya simental getiriyoruz. Bu hayvanlarında hem etçi hem de sütçü yönü yüksektir. Burada biz hayvanlarımızı getirdiğimizde, vatandaşlarımız ile bir protokol yapıyoruz. Bu hayvanları 2 yıl boyunca bu hayvanları satamıyor. Dolaysıyla hayvan sayıları artırmış oluyor. Sattığı zamanda banka cezai uygulamalar yapıyor" şeklinde konuştu.

Başak Köten konuşmasının devamında ise, "2023 yılından bugüne kadar 400 damızlık hayvan getirdik. Üyelerimize dağıtımını gerçekleştirdik. 2024 yılının sonunda kadar bin civarında bir hayvanı üyelerimize dağıtmayı planlıyoruz. Şuanda Türkiye'de bu projeyi uygulayan 2 ya da 3 il var. Ama biz bu konuda biraz daha ilerdeyiz. Genetiği düzgün, süt üretimi yüksek olan hayvanlar ile hem süt miktarına hem de et miktarına katkı sağlamak. Ben 25 yıldır bu sektörün içerisindeyim, hiçi bir zaman yurt dışından hayvan getirme taraftarı değilim. Keşke ithal eden ülke değil de ihraç eden ülke olsak. Ya da kendi kendimize yeten bir ülke olsak. Önemli olan bu hayvanları getirip bura da çoğaltmaktır" dedi.

Kaynak: DHA