Bu baraj, Artvin ilinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilmiştir ve 275 metre gövde yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 5. barajı konumundadır. Barajın temeli, 26 Şubat 2013 tarihinde atılmış ve inşaat çalışmaları tamamlanarak, 22 Kasım 2022 tarihinde su tutulmaya başlanmıştır. 

Yusufeli Barajı ve HES (Hidroelektrik Santrali) projesi, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Artvin Valisi Turan Ergün'ün ifadesine göre, sadece Yusufeli Barajı'nın Türkiye ekonomisine yıllık 6 milyar Türk lirası katkı sağladığı belirtilmiştir.  Bu rakam, barajın ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Baraj inşaatı sürecinde, Yusufeli ilçe merkezi ve bazı köyler (Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik) sular altında kalmıştır.  Bu nedenle, Yusufeli halkı yeni inşa edilen yerleşim yerlerine taşınmak zorunda kalmıştır.  Bölgenin doğal yapısının ve yerel halkın yaşam alanlarının bu şekilde etkilenmesi, baraj projelerinin sosyal ve çevresel boyutlarına dikkat çekmektedir.

"Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici" "Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici"

Artvin, Çoruh Havzası üzerinde yer alan 7 barajdan 5'inin bulunduğu bir il olarak öne çıkmaktadır.  Bu durum, Artvin'in "hidro-su, yeşillik ili" olarak tanımlanmasına neden olmaktadır.  Çoruh Nehri ve havzası, bölgenin önemli su kaynaklarını oluşturmakta ve hidroelektrik enerji üretimi için önemli bir potansiyel sunmaktadır.

Sonuç olarak, Yusufeli Barajı, Türkiye'nin en yüksek barajı olarak öne çıkmakta ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Ancak, baraj inşaatı sürecinde bölgenin doğal yapısı ve yerel halkın yaşam alanları etkilenmiştir. Artvin'in "hidro-su, yeşillik ili" olarak tanımlanması, bölgenin su kaynaklarının ve hidroelektrik enerji potansiyelinin önemini vurgulamaktadır.

Kaynak: DHA