Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Massachusetts Eyaleti'nde bulunan Boston Güzel Sanatlar Müzesi arasında varılan anlaşma sonucunda, eser Türkiye'ye geri döndü.

Lidya sanatının karakteristik özelliklerini taşıyan yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki altın ve karnelyan taşlarından yapılmış nar şeklindeki boncuklardan oluşan kolye, milattan önce 6'ncı veya 5'inci yüzyıla tarihlendiriliyor. Manisa Müzesi Müdürlüğü envanterinde kayıtlı Bintepeler Nekropol Alanı'ndan çıkarılan diğer eserlerle benzerlik göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

Boston Güzel Sanatlar Müzesi, 1982 yılında satın aldığı bu Anadolu kökenli eserin mülkiyet veya köken bilgisi hakkında bilgi sahibi olmadan, 2023 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu ile temasa geçti. Bakanlığın yürüttüğü bilimsel inceleme ve arşiv araştırmaları sonucunda, kolyenin 1970'lerde Bintepeler Nekropol Alanı'ndan yasa dışı yollarla çıkarıldığı ve yurt dışına kaçırıldığı belirlendi. Bu tespitlerin ardından, Boston Güzel Sanatlar Müzesi kolyenin Türkiye'ye iade edilmesine karar verdi.

Bu yıl Türkiye'ye getirilen 21’inci eser olan Bintepeler kolyesi, ilerleyen dönemde Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “2024 yılı itibarıyla 20 tarihi eseri doğduğu topraklarına kazandırdık. Bintepeler kolyesinin iadesiyle bu sayıyı 21'e çıkardık. Boston Güzel Sanatlar Müzesi ile gerçekleştirdiğimiz müzakereler sonucunda elde ettiğimiz bu tarihi eser, bölge tarihi açısından son derece kıymetli. İadenin sağlanmasında destek olan Boston ve New York Başkonsolosluklarımıza, ayrıca Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Akıllı Baston Desteği Görme Engelli Gaziler için Önemli Bir Adım Akıllı Baston Desteği Görme Engelli Gaziler için Önemli Bir Adım

Kaynak: DHA