Kırım, özellikle yılbaşı döneminde artan alkol tüketiminin, merdiven altı üretimi teşvik ettiğini belirterek, toplu tüketim yerlerinin riskli alanlar arasında yer aldığını vurguladı. Sahte içkilerin, metil alkol ve etil alkolün karışımından oluşabileceğini belirten Kırım, "Sahte alkolün etkileri hemen kendini göstermeyebilir, ancak birkaç saat sonra ölümcül sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla, vatandaşların toplu tüketim yerlerinden açıkta satılan içkilerin şişelerini görme hakkı vardır. Şişelerin güvenliğinden emin olmak, tüketicilerin hakkıdır" dedi.

Merdiven Altı Sahte İçki Üretimi Artıyor

Yılbaşı döneminin, sahte içki üreticileri için fırsat yaratan bir zaman dilimi olduğunu ifade eden Ulaş Kırım, "Yılbaşı kutlamaları nedeniyle alkol tüketiminin artması, sahte içki üreticilerinin faaliyetlerini de artırıyor. Merdiven altı sahte alkol üretimlerinde metil alkol ile etil alkol arasındaki fark ayırt edilemiyor. Metil alkolün etkileri ölümcül olabileceği gibi körlük, felç ve zehirlenmeye de neden olabilir. Bu tür alkol üretiminde etil ve metil alkolün karışması, bu tehlikeyi doğrudan tüketicinin sofrasına kadar taşıyor" diye belirtti.

Toplu Tüketim Yerlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Narin Güran Cinayetinin Yaşandığı Mahallede Çocuklara Psikososyal Destek Sürüyor Narin Güran Cinayetinin Yaşandığı Mahallede Çocuklara Psikososyal Destek Sürüyor

Kırım, toplu tüketim yerlerinin bu anlamda dikkat edilmesi gereken bir diğer alan olduğunun altını çizdi. "Toplu tüketim yerlerinde açıkta satılan içkiler hakkında vatandaşların şüpheleri olabilir. İşletmelerden içkilerin şişelerini görmek istemek, vatandaşların en doğal hakkıdır. Hangi koşullarda sunulduğunu bilmediğimiz içkilerin tüketimi ciddi riskler oluşturabilir. Bazen büyük ve güvenilir firmalar bile maddi kaygılar nedeniyle sahte alkolle karışım yapabiliyor" diyerek, tüketicilere içki satın alırken daha dikkatli olmalarını tavsiye etti. Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (GİB BÜİS) uygulamasının kullanılarak, alınan alkol ürünlerinin orijinal olup olmadığı kontrol edilebileceğini söyledi.

Sahte İçki Tüketiminin Etkileri Zaman Alabilir

Sahte içki tüketiminin hemen etki göstermediğini belirten Ulaş Kırım, "Sahte alkol tüketimi, içerken anında etki göstermeyebilir. Ancak etkiler 12, 24 hatta 48 saat içinde kendini gösterebilir ve bu, sakatlanma ya da ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, sahte alkolün tehlikeleri bilinçli bir şekilde fark edilmeli ve bu konuda ciddi tedbirler alınmalıdır" dedi.

Evde Üretilen Sahte İçkiler de Tehlikeli

Evlerde yapılan sahte içki üretimiyle ilgili de uyarılarda bulunan Kırım, "Bazı kişiler, evde basit tesisatlarla içki üretimi yapabileceklerini düşünüyorlar. Ancak bu, son derece tehlikeli bir durumdur. Metil alkol, etil alkolden daha hızlı buharlaşan ve insan sağlığına zararlı bir bileşiktir. Evde yapılan damıtma işlemleri, bu tehlikeyi önceden fark edemeyebilir ve kontrolsüz bir şekilde sahte içki üretilebilir. Evde bu tür ürünlerin yapılmasından kaçınılması gerekir" dedi.

Yılbaşı Döneminde Tüketim Artışı ve Riskler

Yılbaşı döneminde, evde ya da toplu tüketim alanlarında yapılan kutlamalarda alkol tüketiminin arttığını belirten Kırım, "Ne kadar çok içki tüketilirse, risk o kadar fazla oluyor. Yılbaşı kutlamalarında, özellikle dışarıdan alınan meze ve tavuk gibi yiyeceklerin tazeliğine dikkat edilmesi çok önemli. Çünkü yılbaşı öncesi hazırlanan ürünler, dolaplarda bekletilerek tüketiliyor. Bu da ürünlerin taze olmaması ve daha uzun süre sofrada kalmaları nedeniyle sağlık risklerini artırabiliyor" diye konuştu.

Güvenli Tüketim İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kırım, güvenli bir yılbaşı kutlaması için tüketicilere şu önerilerde bulundu: "Yılbaşı kutlamalarında yiyeceklerin tazeliği ve içkilerin güvenliği, oldukça önemli faktörlerdir. Yılbaşında daha fazla tüketilen yiyecek ve içeceklerin dikkatlice seçilmesi, güvenilir yerlerden alınması gerekir. Restoran ve diğer toplu tüketim alanlarında, yiyecek ve içeceklerin nasıl saklandığı, hangi koşullarda tüketiciye sunulduğu hakkında bilgi edinmek, sağlıklı ve güvenli bir kutlama yapmanın anahtarıdır."

Sahte içki ve gıda güvenliği konusunda daha fazla bilinçlenmek ve güvenli tüketim alışkanlıkları geliştirmek, hem bireysel hem de toplumsal sağlık açısından büyük önem taşıyor.

Kaynak: DHA