Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, “Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, verim ve kalite açısından yüksek özelliklere sahip sanayilik yerli ve milli bir patates çeşidi geliştirdik. Şu anda tescil sürecindeyiz ve 2026'nın başında bu çeşidi resmi olarak sektöre kazandırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı olan Patates Araştırma Enstitüsü, yerli ve milli patates çeşitleri üzerinde çalışmalarını özel seralarda yürütüyor. Melezleme programları aracılığıyla binlerce melez tohum üretiliyor ve bu tohumlar üzerinden uzun süreli ıslah çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Başkan Kaya’dan, Amatör Spor Kulüplerine Müjde Başkan Kaya’dan, Amatör Spor Kulüplerine Müjde

Pırlak, “Bu yıl da, üreticilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla melezleme çalışmalarına başladık. Özellikle yemeklik patates çeşitlerinin yanı sıra parmak patates, cips ve nişasta üretimi için uygun sanayilik çeşitlerin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşıyoruz. Verim, kalite ve hastalıklara dayanıklılık açısından yüksek özellikler taşıyan bu çeşitlerin ıslahı ve melezlemesi, aralıksız bir şekilde devam etmektedir” diye konuştu.

Enstitü, patates sektöründeki değişen ihtiyaçları göz önünde bulundurarak her yıl ebeveyn seçimi, melezleme, ve seleksiyon çalışmalarını sürdürüyor. Bu dinamik program sayesinde, Patates Araştırma Enstitüsü, sektördeki sorunlara çözüm sunarak rol model olmayı sürdürüyor.

Kaynak: DHA