Kayacı, Hatay Bölge Müdürlüğü'nde deprem sonrası yürütülen çalışmalar ve yatırımlar hakkında geniş bilgi sundu. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük depremler nedeniyle, Toroslar EDAŞ olarak depremzedeler arasında yer aldıklarını ve 17 çalışanlarını kaybettiklerini belirten Kayacı, bu dönemde şirket olarak ciddi zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.
Kayacı, Toroslar EDAŞ'ın hizmet verdiği 6 ilden 5'inin depremden büyük ölçüde etkilendiğini hatırlatarak, Türkiye'nin 11 ilinin ciddi şekilde depremden zarar gördüğünü, bunlardan 5'inin hizmet verdikleri iller olduğunu vurguladı. Depremin hemen ardından, bölgedeki çalışanlara ulaşmak için büyük çaba sarf ettiklerini ve ilk 30 saat içinde neredeyse tüm çalışanlarına ulaştıklarını ifade etti. Ancak, depremin yıkıcı etkileri nedeniyle 50 binin üzerinde insan hayatını kaybederken, Hatay'da bu rakamın 24 bine kadar çıktığını söyledi. Bu zorlu süreçte, şirket olarak 17 çalışanını kaybettiklerini belirten Kayacı, hayatını kaybeden çalışanları için derin üzüntülerini dile getirdi.
Kayacı, deprem sonrası ilk dönemde, arama-kurtarma çalışmalarının hayati önem taşıyan aydınlatma ihtiyacını karşılamak adına çok sayıda jeneratör temin ettiklerini ve bölgedeki aydınlatma sistemini çalışır hale getirmek için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti. Ayrıca, yeraltı elektrik şebekesinde büyük hasarların oluştuğuna dikkat çeken Kayacı, bu hasarların giderilmesinde solar aydınlatmalar kullanarak şehrin hem güvenliğini sağlamaya hem de arama-kurtarma faaliyetlerine destek verdiklerini aktardı. Aynı gün içinde, AFAD, sivil toplum kuruluşları ve diğer kamu kurumlarının oluşturduğu çadırkent ve konteyner kentlere de elektrik sağlamak için jeneratörler ve yeni tesislerle destek olduklarını söyledi.
Hatay’daki yatırımlar hakkında detaylı bilgi veren Kayacı, deprem öncesinde Hatay’a yıllık 800 milyon TL civarında yatırım yaptıklarını, ancak deprem sonrası iki yıl içerisinde bu yatırım miktarının 4.7 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Ayrıca, bakım ve onarım çalışmalarına 1 milyar TL’lik bir bütçe ayırdıklarını açıkladı. Kayacı, Hatay’ın yeniden toparlanabilmesi ve şehre hayatın geri dönebilmesi için bu çalışmaların büyük önem taşıdığını belirterek, aydınlatma tesislerini devreye almanın yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli bir şekilde TOKİ konutları ve köy evlerine elektrik sağlanması için altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.
Mehmet Kayacı, Hatay’ın yeniden eski halinden çok daha kaliteli bir elektrik hizmeti alabilmesi için tüm projeleri hızla hayata geçirmeye devam ettiklerini ifade etti. Bundan sonraki dönemde de çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini belirterek, ülke genelinde benzer felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.