"İzmir'in kurtuluşu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun müjdesidir. 9 Eylül sadece İzmirlilerin değil, tüm Türkiye'nin coşku ile kutladığı bir gün olarak tarihe geçmiştir. Bu tarih, tam bağımsızlığımızın simgesi olarak da önemli bir yer tutmaktadır" dedi.
Yelkenbiçer, 9 Eylül 1922'de İzmir'in işgaline son veren Türk ordusunun, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emriyle önemli bir zafer kazandığını belirtti. Bu zaferin, Lozan Barış Antlaşması’na giden yolun açılmasını sağladığını ifade eden Yelkenbiçer, "İzmir'in kurtuluşu, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasını müjdelemiştir. 9 Eylül, tüm ülkemizin ortak bayramı haline gelmiştir. Bu gün, tam bağımsızlığımızın da bir sembolüdür" şeklinde konuştu.
9 Eylül’ün, gençler arasında tarih bilincinin ve vatan sevgisinin pekiştirilmesinde önemli rol oynadığını vurgulayan Yelkenbiçer, "Bu şehir, 8 bin 500 yıllık tarih boyunca önemli bir yer tutmuş ve 9 Eylül sonrası bağımsızlık mücadelesinin sembolü olmuştur" dedi. İzmir’in kurtuluşu haberlerinin dönemin basınında geniş yer bulduğunu hatırlatan Yelkenbiçer, "Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde İzmir'in kurtuluşu 'Süvarilerimiz cumartesi günü öğleden evvel 10:30'da İzmir’e girmişlerdir. İzmirliler bu suretle Yunan kâbusundan kurtulmuşlardır.' başlığıyla verilmiştir. Ayrıca, 10 Eylül 1922’de New York Times Gazetesi'nde Türk birliklerinin düzgün davranış sergilediği belirtilmiştir. Mustafa Kemal Paşa, yabancı basına İzmir’in kurtuluşunu açıklamış ve New York Times’ta bu gelişme geniş bir şekilde yer almıştır. Bu günün, o dönem olduğu gibi tüm Türkiye’de bayram olarak kutlanması, tarihimize olan bağlılığımızı ve gururumuzu pekiştiriyor" dedi.