GÜNDEM

Yasal Sınırın Altında Alkol Tespit Edilen Sürücü Ehliyetini Geri Aldı

Ankara Çankaya`da gerçekleştirilen bir trafik kontrolünde, 0,52 promil alkollü olduğu tespit edilerek ehliyetine el konulan ve para cezası uygulanan otomobil sürücüsü U.Ö., hastanede yaptırdığı kan testinde yasal sınırın altında olan 0,19 promil alkol bulunması üzerine itirazda bulundu.

Abone Ol

Mahkeme, itirazı değerlendirerek ehliyetin iadesine ve para cezasının iptaline karar verdi.

Olay, 9 Ağustos akşamı U.Ö.'nün otomobiliyle seyir halindeyken meydana geldi. Trafik uygulamasında alkolmetre ile yapılan testte 0,52 promil alkollü çıkan U.Ö.'nün ehliyeti alındı ve para cezası verildi. Sürücü, alkolmetrede hata olabileceğini düşünerek yaklaşık iki saat sonra hastanede kan testi yaptırdı. Kan testinde, alkol miktarının 0,19 promil olduğu belirlendi. Bunun üzerine U.Ö., avukatı Senem Yılmazel aracılığıyla Ankara 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu.

Mahkeme, alkolmetre ve kan testi arasındaki 101 dakikalık sürede alkol oranında maksimum 0,25 promil değişim olabileceğini belirterek, U.Ö.'nün ilk ölçümdeki alkol miktarının 0,44 promil olduğuna hükmetti. Bu nedenle itirazı kabul eden mahkeme, cezanın iptali ve ehliyetin iadesi kararını verdi. Kararda, "İlk ölçüm saati ile hastanede alkol testi yapıldığı saat arasında 101 dakika bulunmaktadır. Bu süre zarfında kandaki alkol miktarının ortalama 0,25 promil azaldığını kabul etmek zorunludur. Bu durumda, ilk ölçüm saatinde itiraz edenin kanındaki gerçek alkol miktarının 0,44 promil olduğu anlaşılmaktadır" denildi.

Hızlı Kan Testi Gerekiyor

Avukat Senem Yılmazel, alkol testinde yasal sınırın 0,50 promil olduğunu belirterek, itiraz için en geç 2-3 saat içinde adli tıp kurumuna veya sağlık kurumuna bağlı bir hastaneye başvurulması gerektiğini vurguladı. Kan testinde 0,50 promilin altında alkol tespit edilirse, ceza tutanağından itibaren 15 gün içinde ilgili Sulh Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunulması gerektiğini ifade etti. Yılmazel, müvekkilinin evde bir kadeh bira içtiğini ve sonrasında eşinin alışveriş için dışarı çıkmasıyla birlikte alkol ölçümü yapıldığını söyledi. U.Ö., Mamak Devlet Hastanesi'nde yapılan kan testinde alkol miktarının belirlenen sınırın çok altında olduğunu ortaya koydu. Ankara 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi, raporları inceleyerek cezanın iptaline ve ehliyetin geri verilmesine karar verdi.

Yılmazel, Yargıtay ve Danıştay'ın görüşüne göre, vücuttaki alkol oranının her saat başı 0,15 promil düştüğünün kabul edildiğini belirterek, bu durumun hızlıca adli tıp kurumuna başvuru yapılması gerektiğini vurguladı. Müvekkiline verilen kararla birlikte, 15 gün içinde ehliyeti iade edildi ve para cezası iptal edildi.