GÜNDEM

Yarışmayla Tanınmıştı; Bu Kez Çekirdek Hasadı Yaptı

Kayseri Yeşilhisar`da yaşayan Menekşe Koyuncu (64), bir televizyon yarışmasında sergilediği performansla tanındıktan sonra, bu kez ayçiçeği hasadıyla dikkat çekti.

Abone Ol

Koyuncu, "Çekirdek üreticisiyim. 30 dönüm alanda çekirdek ektik. Bu çekirdekler, Erciyes Dağı’nın püskürttüğü lavlardan oluşan verimli topraklarda yetişiyor. Bölgedeki çekirdekler tamamen çerezlik olarak üretiliyor" dedi.

Menekşe Koyuncu, Musahacılı Mahallesi'nde, Erciyes Dağı'nın eteklerinde bulunan tarlasında ayçiçeği hasadına başladı. Yarışmada sergilediği sempatik tavırlarla 30 bin TL ödül kazanan Koyuncu, sosyal medyada da ilgi görmüştü. Çiftçilikle uğraşan Koyuncu, bu yıl 30 dönüm alanda ekim yaptı ve 8-9 ton hasat elde etti. Çekirdeklerin kilogramını 40 TL'den sattığını belirtti.

"Hasadımız ağustos ortasında başlar ve eylül başında sona erer. Bu yıl hasat oldukça başarılı geçti. Çekirdeklerimizin özelliği, Erciyes Dağı'nın lavlardan oluşan verimli topraklarda yetişiyor olmasıdır" diyen Koyuncu, toprakların sağladığı verimin yüksek olduğunu vurguladı.

'Beni Küçümsediler'

Lise mezunu olan ve yarışmalara katılma hayali olduğunu belirten Koyuncu, "Yarışmalara katılmak istiyordum. Yeğenlerim ve çocuğum beni destekleyerek yarışmaya katılmamı sağladılar. Daha önce 'Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor' projesinde 500 kişi arasında birinci oldum ve Avusturya’da eğitim gördüm. Yarışmalarda bazı kişiler, yaşlı ve köylü kıyafetlerimle beni küçümsediler. Ancak ben, onlardan daha iyi performans gösterdim ve doğal tavrım takdir topladı" ifadelerini kullandı.

'Çekirdeklerde Sorun Var'

Menekşe Koyuncu'nun kardeşi Mustafa Şahin, çekirdek hasadının 10 Ağustos'ta başladığını ve genellikle yerli tüccarlar tarafından alındığını söyledi. Erciyes Dağı'nın eteklerinde yetişen çekirdeklerin kalitesinin yüksek olduğunu belirten Şahin, bu yılın sıcak hava koşulları nedeniyle bazı çekirdeklerde kafa hastalığı oluştuğunu ve bazı bölgelerde verim kaybı yaşanabileceğini ifade etti. Ancak, toprakların kalitesinin yüksek olması sayesinde verimin iyi olduğunu ve çekirdeklerin A kalite olduğunu ekledi.