Bu yaz boyunca gerçekleştirilen eğitimlerle 300’ün üzerinde katılımcı, dijital beceriler kazanarak yeni geçim kaynaklarına ulaşma imkanı buldu.

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Yarının Köyleriprojesi, kırsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor. Adana’nın Kürkçüler ve İzmir’in Ulamış köylerinde kurulan Dijital Merkezlerde verilen eğitimlerle 300’den fazla kişi çeşitli alanlarda bilgi ve beceri kazandı.

Dijital Merkezlerle Fırsat Eşitliği Sağlanıyor

Sarıçam Belediyesi’nin desteklediği Adana-Kürkçüler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıda bulunduğu İzmir-Ulamış merkezlerinde, köy üreticileri akıllı tarım uygulamaları, katma değerli ürün geliştirme ve e-ticaret konularında eğitim alırken, çocuklar ve gençler teknoloji alanında beceriler kazandı. Yaz döneminde düzenlenen etkinliklerde, üretici kadınlara yönelik ürün geliştirme atölyeleri, fotoğrafçılık, tasarım ve markalaşma eğitimleri sunuldu. Çocuklar ve gençler için ise 3D yazıcı kullanımı, robotik ve kodlama eğitimleri gerçekleştirildi.

Anadolu’nun Yöresel Ürünleri Markalaşıyor

Proje, teknolojiyi kullanarak köylerdeki yerel üretimi güçlendirmeyi, istihdamı artırmayı ve sürdürülebilir üretim kültürü oluşturarak kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefliyor. Dijital merkezlerde, Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılarak, bu ürünlerin doğrudan tüketiciye ulaşması sağlanıyor.

Türkiye’den Küresel Pazarlara Açılım

Her köyde, yerel paydaşlarla iş birliği yapılarak, ulusal ve küresel pazarlarda yüksek satış potansiyeline sahip ürünlerin listesi oluşturuluyor. ‘Akıllı tarım’ uygulamaları teşvik edilerek maliyet tasarrufu ve doğal kaynakların verimli kullanımı sağlanıyor. Yöre halkına, kooperatiflere ve üretici birliklerine ürün geliştirme, çeşitlendirme, sertifikasyon, markalaşma, paketleme ve e-ticaret konularında eğitimler veriliyor. Trendyol, merkezlerden çıkan ürünleri Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Almanya, Dubai ve Çek Cumhuriyeti gibi uluslararası pazarlara da ulaştırmayı hedefliyor.

10 Köyde Dijital Merkezler Açılacak

2028 yılı sonuna kadar ‘Yarının Köyleri’ projesi kapsamında toplam 10 köyde Dijital Merkezler kurulacak. Adana ve İzmir’den sonra Sakarya, Diyarbakır ve 2023 depreminden sonra projeye dahil edilen Hatay’daki köylerde merkezlerin açılması için çalışmalar devam ediyor. Projenin sonunda 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması planlanıyor.

Ebru U.'nun Suç Kronolojisi Ebru U.'nun Suç Kronolojisi

Kaynak: DHA