Hem ilk derece ve bölge mahkemelerimizde, hem de Yargıtay ve Danıştay’da çok sayıda dosya bulunması, yargılama sürecinin uzamasının ve kararların geç kesinleşmesinin başlıca sebeplerindendir. Bu sorunun kökenine inerek, yargının karşılaştığı dosya yükünü azaltmak için tedbirler alınması gerekmektedir" dedi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Adalet Bakanı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve Yargıtay üyeleri katıldı. Konuşmasında, yargı hizmetleri sunan kurumlar arasında iş birliği ve uyumun önemine değinen Kerkez, Adalet Bakanlığı'nın bu anlamda kritik bir rol oynadığını belirtti. Kerkez, "Yargı hizmetlerinin en mükemmel şekilde sunulabilmesi için gerekli iş birliği ve uyumun sağlanması büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Yargıtay Başkanı, dosya yükünün azaltılması için dava sebeplerinin iyi incelenmesi gerektiğini ve hukuk ile ceza alanlarında çözüm önerileri geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. "Bu kapsamda, vatandaşlarımızın hukuki ilişkilerde belirlenmiş prosedürlere uygun hareket etmeleri ve hukuk sistemimizle uyumlu olmaları büyük önem taşıyor" dedi.

Kerkez, bu hususların kapsamlı seminer veya çalıştaylarda ele alınması gerektiğini belirtti ve hukuk bilincinin artırılması, koruyucu hukuk tedbirlerinin alınması gibi konulara vurgu yaptı. Adaletin, haklıyı korumak ve tüm taraflara hakkını tam olarak vermek olduğunu ifade eden Kerkez, "Adalet liyakattir, liyakat adalettir" sözleriyle adaletin önemini vurguladı.

Siirt’te, Polisten Kaçarken Yakalanan Şüphelinin Üzerinde Uyuşturucu Çıktı Siirt’te, Polisten Kaçarken Yakalanan Şüphelinin Üzerinde Uyuşturucu Çıktı

Hukukun üstünlüğünün, demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu belirten Kerkez, "Bir toplumda düzenin sağlanması ve güvenin tesis edilmesi için hukukun üstünlüğünün mutlaka sağlanması elzemdir" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargıdaki FETÖ yapılanmasının büyük ölçüde kırıldığını belirten Kerkez, "Bundan sonra böyle bir paralel yapının oluşmasına devletimiz ve milletimiz izin vermeyecektir. Doğruluk, objektiflik ve liyakat, bu süreçte en önemli unsurlardır" şeklinde konuştu.

Son olarak, sistemdeki yanlışları düzeltmektense, doğruları yapmanın daha etkili olacağını belirten Kerkez, "Yanlışları tespit etmek kadar, bu yanlışları ortadan kaldıracak sistemleri kurmak da önemlidir. Evrensel kurallara dayanan, liyakat temelli objektif bir sistem her zaman en doğru sistem olacaktır" dedi.

Kaynak: DHA