GÜNDEM

'Yardım Kolisi' Maskesiyle 180 Bin Avroluk Senet İmzalattılar

Mardin Midyat`ta yaşayan 67 yaşındaki Amoniel Üneşi, aldığı yardım kolisi karşılığında imzaladığı kağıdın ardından 182 bin avro borçla karşılaştı.

Abone Ol

Üneşi, imzaladığı senetle ilgili olarak M.D. ve Ü.D. hakkında suç duyurusunda bulundu.

Midyat’ın kırsal Akçakaya Mahallesi’nde yalnız yaşayan Süryani Amoniel Üneşi, İsveç'teki ağabeyinin gönderdiği yardımlar ve evde beslediği keçilerle geçimini sağlıyor. Haziran ayında tanıdığı M.D. ve Ü.D. tarafından kendisine getirilen yardım kolisi, Üneşi’nin hayatını değiştirdi. M.D.’nin, bir binbaşının yardım kolileri dağıttığını ve son koliyi Üneşi’ye getirdiğini söylemesi üzerine, Üneşi ihtiyacı olmadığını belirtmesine rağmen koliyi kabul etti. Koliyi teslim aldığına dair imzaladığı kağıdın aslında bir senet olduğunu fark edemeyen Üneşi, 17 Temmuz’da 182 bin avro borçlu olduğunu öğrendi. İsveç'teki ağabeyi Kenan Üneşi, durumu öğrenince hızla Midyat’a geldi ve avukatı Beşir Romioğlu aracılığıyla icra takibinin durdurulması için dava açarak suç duyurusunda bulundu.

‘İmzaladığım Kağıdın Senet Olduğunu Bilmedim’

Amoniel Üneşi, yaşadığı durumu şu şekilde anlattı: “Bir koli getirdiler. Ne olduğunu sordum. ‘Binbaşı yardım yapıyor, herkesin dağıtımı bitti, bu son koli. Alırsan iyi olur’ dediler. İhtiyacım olmadığını söyledim, ama ısrar üzerine aldım. ‘İmzanı at, bunu binbaşıya göstereceğiz’ dediler. Kağıdı okumadan imzaladım, senet olduğunu bilmiyordum. İcra tebligatı geldikten sonra borçlandığımı öğrendim. 182 bin avro istiyorlar, ben ne tarla sattım ne bir iş yaptım. Bu parayı nasıl ödeyebilirim? Dolandırıldım, param ve malvarlığım yok.”

‘Kardeşimin Durumunu Bilmeden Bu Şekilde Sömürdüler’

Kenan Üneşi, kardeşinin sosyal ve ticari tecrübesi olmadığını belirterek, “Kardeşim yalnız, kimsesiz ve sosyal hayatta deneyimsiz bir insan. Hayatında hiçbir ticari veya sosyal faaliyet bulunmuyor. Onun bu şekilde kandırılması ve 182 bin avro borçlandırılması kabul edilemez. Devletten bu kişilere karşı önlem almasını ve cezalandırılmalarını talep ediyoruz” dedi.

‘Senet Almak İçin Hileli Yöntemler Kullanılmıştır’

Avukat Beşir Romioğlu, müvekkilinin görme engelli olduğunu ve zeka geriliği bulunan bir kişi olarak bilindiğini ifade ederek, “Müvekkilim kağıdı, güven duygusuyla imzaladı. Ne imzaladığını bilmiyordu. Bu kişiler müvekkilimize hileli yollarla senet imzalatmış ve icra takibi başlatmışlardır. Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi’nde icranın durdurulması ve borçlu olmadığının tespiti için dava açtık. Ayrıca, ‘Resmi belgede sahtecilik’ ve ‘dolandırıcılık’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulunduk. Müvekkilimizin ticari faaliyetleri yok ve böyle bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Burada amaç, müvekkilimizin ailesinden kalacak mallara el koymaktır” diye konuştu.