Bu proje ile öğrenciler, Türkiye'nin önde gelen teknoloji festivallerinden biri olan TEKNOFEST'te 'İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması' kapsamında 'Afet Yönetimi' kategorisinde üçüncülük elde etti. Takım kaptanı Feyza Ecrin Öztürk, "Hedefimiz, yangın esnasında insan ölümünü en aza indirmek" ifadelerini kullandı.

Öğrenciler, projelerini hayata geçirebilmek için yaklaşık 8 aylık bir çalışma süreci geçirdi. Proje, bir haberde yaşlı bir bireyin yoğun duman nedeniyle çıkış kapısına ulaşamadan hayatını kaybetmesi üzerine ilham alınarak geliştirildi. Öztürk, "Bu olaydan esinlenerek lazer teknolojisini kullanarak bir çözüm geliştirmek istedik. Yangınlar sırasında çıkış yollarının görünmez hale geldiğini biliyoruz. Bu nedenle, lazer sistemi ile çıkış kapılarını belirgin hale getirmeyi amaçladık" dedi.

Finike'de Nar Hasadı Devam Ediyor Finike'de Nar Hasadı Devam Ediyor

Lazer sisteminin çalışma prensibini açıklayan Öztürk, "Kapalı alanlarda meydana gelen yangınlarda, duman sensörümüz duman ve gazı algıladığında devreye giriyor. Bu aşamada lazer ve buzzer sistemleri aktif hale geliyor. Lazerler, diğer modüllerle iletişim kurarak sistemin çalışmasını sağlıyor" şeklinde bilgi verdi. Projenin test aşamaları Kayseri İtfaiye Daire Başkanlığı'nda başarıyla gerçekleştirildi. Öğrenciler, bu yenilikçi proje ile hem kendi okullarını hem de ülkemizi gururlandırmayı başardı.

Kaynak: DHA