GÜNDEM

WWF'nin Blue Panda Yelkenlisi, Datça'dan Ayrıldı

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) araştırma teknesi Blue Panda, Muğla'nın Datça ilçesindeki çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'den ayrıldı.

Abone Ol

Akdeniz'in doğal zenginliklerini vurgulamak ve Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki deniz çayırları ve kayalık alanlarda biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapmak amacıyla 9 Ağustos'ta Türkiye'ye gelen Blue Panda, bu süreçte önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

WWF'nin Blue Panda yelkenlisi, Datça'nın doğal yaşamını incelemek için bölgeye geldi ve 8 hafta süren gözlemler gerçekleştirdi. Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Blue Panda'yı Knidos alan çalışması sırasında ziyaret ederek, WWF Fransa Deniz Koruma Alanları Proje Koordinatörü Denis Ody'den detaylı bilgi aldı. Atıcı, Blue Panda'nın bu yılki ziyaretinin Datça için büyük bir değer taşıdığını ve deniz çayırları ile yapılan çalışmaların önemini vurgulayarak kamu, sivil toplum ve halkın birlikte hareket etmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula, deniz ekosistemlerinin korunmasının önemine işaret ederek, denizlerin ve kıyı alanlarının aşırı avcılık, kirlilik ve iklim değişikliği gibi tehditler altında olduğunu belirtti. Akdeniz'in yaklaşık yüzde 10'unun 'Korunan Alan' olarak ilan edildiğini, ancak bu alanların sadece yüzde 1,5'inin etkin şekilde yönetildiğini ifade etti. Kula, Akdeniz'in yüzde 30'unun etkin bir şekilde korunması durumunda, balık stoklarının iyileşebileceğini ve deniz ekosistemlerinin direnç kazanabileceğini söyledi.

Blue Panda yetkilileri, Türkiye ziyaretleri kapsamında yerel yönetimlerle bir toplantı gerçekleştirerek, deniz koruma alanlarının önemi, balıkçılığa kapalı bölgelerin sağladığı yararlar ve gözlemler sırasında tespit edilen türler hakkında bilgi verdi. Datça Limanı'nda yapılan toplantıya, çeşitli yerel yetkililer de katıldı.

Blue Panda'nın Türkiye ziyaretinin yanı sıra, ödüllü su altı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan'ın 'Akdeniz'in Doğal Zenginlikleri Sergisi' de Datça Limanı'nda sergilendi. Sergi, Ceylan'ın Akdeniz'in biyoçeşitliliğine dair fotoğraflarını içeriyordu ve yoğun ilgi gördü.

WWF-Fransa ve WWF-Türkiye ekiplerinin iş birliğiyle yürütülen gözlemlerin sonuçları ve Akdeniz'in korunmasına yönelik tavsiyeler, 2025 yılında bir rapor halinde yerel yönetimlerle paylaşılacak. Datça'daki çalışmalarını tamamlayan Blue Panda'nın sonraki durakları ise İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk olacak.