Edirne Valiliği'nce, 2024 yılı yatırım programının görüşüldüğü İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Devecihan Kültür Merkezi'nde yapıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer'in başkanlık ettiği toplantıya, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne'de kamu kuruluşlarının 2024 yılı yatırım programlarında küçük, orta ve büyük ölçekli 305 projenin yer aldığını söyledi.

'PROJELERDE NAKDİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 31'

Söz konusu projeler için önceki yıllarda 18 milyar TL harcandığını dile getiren Vali Sezer, "2024 yılında da 7 milyar TL ödenek kullandırılması ön görüldü. İkinci yatırım dönemi sonuna kadar yapılan çalışmalar dahilinde 2 milyar 200 milyon TL harcama yapılarak % 31 nakdi gerçekleşme sağlandı. İzleyici kuruluşlar itibariyle değerlendirildiğinde, 2024 yılının ikinci döneminde yapılan yatırım harcamalarının 1 milyar 970 milyon TL'sini merkezi idare kuruluşlarının yaptığı görüldü. Merkezi idare kuruluşlarının bu harcama miktarı ile sağladıkları nakdi gerçekleşme düzeyi % 29,75 'dir. Kentteki belediyeler ise 231 milyon TL tutarında yatırım harcaması yaparak % 58'lik bir nakdi gerçekleşme sağladılar. Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarınca yapılan bu yatırım harcamaları sonucu, 2024 yılı ikinci dönemi sonunda, kamu kuruluşlarının programlarında yer alan 305 projenin 68 tanesi bitirilirken, 171' i devam etmekte, 66'sının ise ihale ve proje aşamasında" şeklinde konuştu.

'EN ÇOK HARCAMA ULAŞTIRMA VE HABERLEŞMEYE'

İzmir'de Halk Ekmek Fiyatı 8 TL’ye Yükseldi İzmir'de Halk Ekmek Fiyatı 8 TL’ye Yükseldi

Uygulamaya konan projelerinin 132'sinin kent merkezinde olduğunu kaydeden Sezer, "Uygulamaya konulan projelerin ilçelere göre dağılımı; Merkez 132, Keşan 55, Uzunköprü 24, Havsa 17, İpsala 13, Enez 11, Meriç 10, Süloğlu 7, Lalapaşa 7 olup 29 proje ise muhtelif ilçelerde gerçekleştirilmiştir. Yatırımlar sektörel bazda değerlendirildiğinde; Projelerin 104'ü tarım, 71' i diğer kamu hizmetleri (sosyal-iktisadi), 70'i eğitim, 28'i ulastirma-haberleşme, 15' i sağlık, 7'si turizm, 7'si enerji, 3'ü madencilik sektörlerinde uygulamaya konulmuştur. Dönem sonu itibariyle en çok harcama 895 milyon TL ile ulaştırma-haberleşme sektöründe gerçekleşmiş olup bunu sırasıyla, 597 milyon TL ile tarım, 362 milyon TL ile diğer kamu hizmetleri (sosyal-iktisadi), 167 milyon TL ile sağlık, 110 milyon TL ile eğitim ve 69 milyon TL ile turizm sektörü izlemiştir" diye konuştu.

'İŞLERİMİZ DAHA DA HIZLANACAK'

Projelerde bundan sonraki süreçte işlerin ikinci dönemde daha da hızlanacağını ifade eden Sezer, "Bundan sonra işlerimiz ikinci dönemde daha da hızlanacaktır. Bu hem fiziki gerçekleşme hem de nakdi gerçekleşmede. bundan sonra tüm arkadaşlarımızın daha aktif bir şekilde işleri ve projelerini takip ederek yıl sonuna bu oranların yüzde seksen, yüzde doksanlara ulaşmasını hatta nakdi gerçekleşmelerimiz sene itibariyle yüzde yüzü bulmasını istiyoruz. Bununla ilgili olarak da il planlama müdürlüğümüz tarafından aylık takipler bundan sonra da devam edecektir" dedi.

Kaynak: DHA