İl Özel İdaresi Çay Bahçesi'nde gerçekleşen buluşmada Tokat'ta yaptığı hizmetlerden bahseden Vali Numan Hatipoğlu, “Yaklaşık iki yılı aşkın bir süredir Tokat Valiliği görevini, daha önceki görevlerimde olduğu gibi, büyük bir onur ve şevkle ülkemize hizmet etmek amacıyla gerçekleştirmeye çalıştım. Yaptıklarımızla, yapabildiklerimizle, yapamadıklarımızla Tokat tarihinin ve idare tarihinin içerisinde yer aldık. “ dedi.
Tokat'ın kendisi için çok özel bir yeri olduğunu ifade eden Vali Hatipoğlu,şöyle konuştu. “İlk vekalet görevimi Reşadiye'de yapmıştım. Aynı zamanda, Niksar'a komşu olan bir ilçenin çocuğu olarak kendi coğrafyama hizmet etme hissiyle çalıştığım bir dönem geçirdim. Bu dönemde yaptıklarımız, yapamadıklarımız, gerçekleştirmeye çalıştıklarımız ve gerçekleştirdiklerimizle artık ilimizin, ülkemizin ve idarecilerimizin değerlendirmesine sunuluyoruz. Bizi Elazığ Valiliğiyle tekrar onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza ve İçişleri Bakanımıza buradan teşekkürlerimi, şükranlarımı ifade ediyorum.
“Devletin Güler Yüzü Olmak Önemli Şiarlarımdan Oldu”
Otuz yılı aşkın idarecilik hayatımda her görev yerini kendi doğup büyüdüğüm memleketim gibi hissederek çalıştım. O yerle içselleştik ve oraya hizmet etmeye çalıştık. Yedi gün yirmi dört saat, görev yaptığımız yerlerde vatandaşlarımıza hizmet etmek ve aynı zamanda bulunduğumuz ilçenin ve ilin herkes tarafından ulaşılabilir bir idarecisi olmaya gayret ettim. Bu anlamda muhakkak ki idarede eksiklikler, yapılabilenler ve yapılamayanlar olmuştur. İdare her türlü sorunun hemen çözüleceği bir yer değil muhakkak ki; zaman ve süreç içerisinde gerçekleştirilen hususlar var. Her talep aynı zamanda yerine getirilebilir de olmuyor. Ama ulaşılabilir olmak ve devletin güler yüzü olmak, bu süreç içerisinde en önemli şiarlarımdan biri oldu ve bunu da yansıtmaya çalıştım.
İdarenin genel gidişi itibariyle Tokat'ta çok güzel işler gerçekleştirdik. Genel olarak ifade etmek isterim. Tokat, kadim tarihimiz içerisinde çok önemli bir yere sahip, çok önemli bir coğrafya. Türklerin Anadolu'ya giriş kapılarından biri. Tarihi ve kültürel değerleriyle apayrı bir zenginlik kaynağı. Bu zenginlik kaynağının bir kısmının üstü örtülüydü. Biz mümkün olduğunca açmaya ve tanıtmaya çalıştık. Bu anlamda çalışmalar yaptık. Özellikle eğitim ve kültürle ilgili olarak pek çok işe imza attık. Bunlardan özellikle mühim olduğum ve ön ayak olduğum projeleri ifade etmek isterim.
“Eğitimin Niteliğini ve Kalitesini Artırmak İçin Çalıştık”
Birincisi, eğitimde altyapı yatırımları. Hem önceki dönem Milli Eğitim Bakanımızın hem de yeni Milli Eğitim Bakanımızın gayretleri ve destekleriyle devam ediyor. Tokat, depremsellik yönü çok güçlü olan bir yer. Dolayısıyla kamu kurumlarının ve okulların sağlam olması gerekiyor. Bu anlamda geçmişte başlayan çalışmaları devam ettirdik. Eğitimin niteliğini ve kalitesini arttırmak için Türkiye'ye örnek teşkil edecek projeleri hayata geçirdik. Bunların başında, Tokat'a ilk geldiğimizde başlattığımız ve bugün artık "Dersimiz Tokat" olarak dönüşen projeyi yürütüyoruz. İstedik ki çocuklarımız, hangi değerlerin ve büyük zenginliklerin üzerinde oturduklarını bilsinler. Bu anlamda tarih derslerini, kültür derslerini ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini Tokat'taki ve kendi ilçelerindeki tarihi mekanlarda işlesinler. Bu anlamda Yağıbasan Medresesi'ni bir merkez haline getirdik ve tüm lise öğrencilerinin, şimdi de ortaokul öğrencilerinin, burada ders işlemesini sağladık. Diğer yandan, gençlerimizin geçmişlerinden kopuk olarak yetişmelerinin ne kadar sıkıntılı olduğunu herkes görüyor. Bu anlamda, çocuklarımızın o taşlara dokunarak, o binalara girerek, o binalardaki ahengi hissederek geçmişleriyle bir köprü kurmalarını istedik. Şu an itibariyle bu, bir ders haline geldi ve Türkiye'de ilk defa "Dersimiz Tokat" olarak ilimizde uygulanan bir projeye dönüştü. Yine, flüt müzik derslerinde muhtemelen pek çoğunuzun da bildiği bir kavramdır. Biz şu anda pilot olarak uygulamaya başladık. Bunu geliştireceklerdir inşallah arkadaşlarımız bundan sonra. Yöremizin ve milletimizin kendine özgü bir değeri olan dilli kaval projesine de Niksar'daki ustamızın eliyle dahil olduk. Proje kapsamında okullarımızda kaval derslerini yürütmeye başladık. Müzik derslerini artık kaval dersine dönüştürmeye başladık.
Benzeri pek çok projeyi ulusal ajansla birlikte Avrupa Birliği projeleriyle gerçekleştirdik ve gençlerimizin büyük bir kısmının yurt dışını görmelerini sağladık. Bu, çok önemli bir husus oldu. Öğretmenlerimize dönük yenileme eğitimleri ismiyle üniversitede ders almalarını sağladık. Toplamda 700 öğrenci ve öğretmenimiz Avrupa'yı gördü. Bu, aynı zamanda onların kişisel gelişimleri için de çok önemli bir husus oldu. TÜBİTAK ve Teknofest'te en çok proje hazırlanan illerin başında yer alıyoruz. En son LGS'de yedi birincimiz çıktı ve başarı puanı ortalaması itibariyle LGS'de Türkiye'de ilk on il arasına girdik. Bunu, eğitimdeki kalitenin ve yükselişin bir nişanesi olarak ifade edebiliriz. Yine, halk eğitim merkezlerimiz eliyle pek çok vatandaşımıza ulaştık. Okuma yazma oranı en yüksek illerden biriyiz ve yüksek öğrenime yerleştirme olarak da keza öyle. Tüm bu çalışmalar devam ediyor.
“Tokat'ın En Önemli Alanlarından Biri Tarım”
Tabii, tarım Tokat'ın en önemli alanlarından biri. Hem yedi bereketli ovamızın korunması anlamında önemli çalışmalara imza atmaya çalıştık. Geçmişte başlamış olan projeleri, devletle devamlılık esastır diyerek sürdürdük. Cevizin ve diğer alternatif ürünlerin geliştirilmesi için gayret gösterdik. OKA ve Tokat desteklerini ilimize kazandırdık ve kazandırmaya devam ettik.
“Tarihin Eserlerin İhyası İçin Pek Çok Çalışma Yaptık”
Tarih ve kültür alanındaki çalışmalarımız da önemli bir başlık. Tokat'ta bulunan tarihi eserlerin ihyası ve vatandaşlar tarafından fark edilmesi için pek çok şey yaptık. Kazılara il özel idaresi kaynağı aktardık. 1987'de başlamış olan polis kazısına bu sene de benzeri bir kararla destek verdik. Kazı sürelerini 20 günden 45 güne çıkartacak desteği İl Özel İdaresi olarak sağlayacağız. Bu kazıların bir an önce nihayet bulması ve turizme kazandırılması büyük önem taşıyor.
Atatürk Lisesi'nin bulunduğu alanı açık hava müzesi haline getirmeyi planlıyoruz. İlçe hastanelerinin yapımı, devamı ve açılması konularında çok önemli çalışmalar yaptık. Başçiftlik'te ve Kaz Gölü'nde yaptığımız çalışmalarla, Zinav Kanyonu için hazırlamaya çalıştığımız projeyle ileride çok daha iyi noktalara geleceğiz.
Beyaz Ev Projesi
Kadına şiddetle ilgili olarak İstanbul Gaziosmanpaşa'da başlattığımız Beyaz Ev Projesi var ve onun altyapı çalışmaları devam ediyor. Muhtemelen Elazığ'da da inşallah onu gerçekleştireceğiz. Burada da gerçekleştirilirse seviniriz.
“Spor Yatırımlarımız Devam Ediyor”
Spor önemli bir başlık biliyorsunuz. Uluslararası başarılara özellikle güreş alanında sahip çok fazla sporcumuz var. Bu anlamda hem spor salonlarının hem de diğer tesislerin çalışmaları devam ediyor. 2002'den itibaren ülkemizde en önemli gelişim sosyal hizmetler alanında oldu.
“Sosyal Hizmet Kampüsümüz EnKısa Sürede Hizmete Açılacak”
Engelli ailelerimize bakış açısı, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde hem aileler hem de toplum nezdinde çok gelişti. Şu an kaynaştırma eğitimleri de dahil olmak üzere pek çok alanda engelli ailelerimizin ve özel gereksinimi olan bireylerimizin ihtiyaçlarını giderebilecek bir noktadayız. Bununla gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.Sosyal hizmet kampüsü inşaatımız devam ediyor. İnşallah çok geçmeden buralar hizmete açılacaktır.
“Köylerimizi Daha Erişilebilir ve Mamur Hale Getirmek İçin Çalıştık”
İl Özel İdaresi olarak ilimizin altyapısını, özellikle kırsal altyapısını geliştirme anlamında çok önemli işler yaptığımızı ifade etmek isterim. Hem KÖYDES hem de il özel idaresi yatırımlarıyla köylerimizi daha erişilebilir ve mamur hale getirmek için çalışmalar devam edecektir. Mümkün olduğunca erişilebilir olmayı her şeyin önüne koyduk. "Temiz Tokat" ismiyle bir projeye başladık. Doğal güzellikleri açısından muazzam bir coğrafya olan bu bölgeyi hak ettiği noktaya getirebilmek için şu anda devam eden bir faaliyetimiz var. Köylerimizin genel temizliğini yapan ekiplerimiz var. TYT programından aldığımız personelimizle birlikte il özel idaresi ekiplerimiz bir köye gidiyor, alanın tamamını temizliyor ve başka bir köye geçiyor. Alan temizliği nedir? Dereleri, çayları, mesire yerleri, mezarlıkları gibi alanlardaki kirliliği gidermek ve aynı zamanda temiz bırakmayı öğretmek gibi bir şiarımız var. Bu anlamda çalışmalar arkadaşlarımız tarafından devam edecek. İl Özel İdaresi olarak pek çok kurumumuzu fazlasıyla destekliyoruz ve bu alandaki çalışmalar devam edecek. Ben, 614 köyüyle, 11 ilçesiyle tüm köylere ulaşabilir olmaya çalıştım. Mümkün olduğunca ziyaretlerde bulundum. Tabii ki 614 köyün tamamına gidebilmek mümkün değil. Her güne üç köy ziyareti yapsanız, neredeyse bir yılınızı tamamen bu işe ayırmanız gerekiyor. İdarecinin bizzat gitmesi değil, görevlilerinin ulaşması da önemlidir. Bir konu intikal ettiğinde, orayla ilgili arkadaşları gönderip çözüm sağlamak önemlidir. Bunu gerçekleştirmeye çalıştık.
“Yatırımcılarımızın Yanında Olduk”
Erbaa'da Çiçeksel Organize Sanayi Bölgesi daha önce başlamış bir çalışmaydı ve bunu gerçekleştirdik. Şu anda yol asfaltlama çalışmaları Erbaa Belediyesi tarafından yapılacak. Organize sanayi bölgelerimize yatırımcı akışı sağlamak için pek çok hususa ön ayak olmaya çalıştık. Yatırımcılara, devlet olarak ve Sayın Cumhurbaşkanımız adına, yatırımlarınızın takipçisi olacağız ve karşılaşacağınız sorunları aşacak bir mevkide olacağız dedik. Elimizden geldiğince size liderlik ve hizmetkarlık edeceğiz çünkü şu an itibariyle ülkemizde en önemli sorunlardan biri, vatandaşımızı istihdam edecek yeni imkanlar sağlamaktır.Bu anlamda da gerekli iş birliğini yaptığımıza inanıyorum.
“Tokat, Önümüzdeki Süreçte Çok Daha Gelişen, Parlayan Bir Noktaya Ulaşacaktır”
Depremsellik açısından Tokat Valilik binasını yıktık. İnşallah önümüzdeki süreçte yeni valilik binası ve diğer kurumların da kendilerini bu anlamda geliştirmeleri söz konusu olacaktır. Bu süreç içerisinde bize güvenerek Tokat Valiliği'ne layık gören Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, birlikte çalıştığımız süreçte sorunlarımızı takip eden milletvekillerimize, kurum müdürlerimize, il genel meclisi başkan ve üyelerine, İl Özel İdaresi'ne, belediye başkanlarımıza ve en önemlisi de bizi yürekten bağrına basan Tokat halkına teşekkür ediyorum. İnşallah Tokat, önümüzdeki süreçte çok daha gelişen, parlayan bir noktaya ulaşacaktır.
“Tokat, 6 Şubat'ta Yardım Edenlerin Şehri Oldu”
Burada başka bir hususu daha ifade etmek istiyorum. 6 Şubat depreminin olağanüstü yıkıcı etkilerine karşı Adıyaman Gölbaşı'nda koordinatör olarak çalıştım. Bu süreç boyunca Tokat'tan yaklaşık dört bine yakın gönüllü ve görevli orada yer aldı. Gece gündüz çalışarak yaraları sardılar ve bu anlamda ilimizin yardımseverliğini gösterdiler. Tokat, yardım edenlerin şehri oldu. Bunu, Tokatlılarla birlikte başarmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Orada görev aldığımız AFAD personeli, UMKE personeli ve İl Özel İdaresi'ndeki arkadaşlarımız gönülleri fethettiler. Bu anlamda anılarda yer alacak en önemli hususlardan biri, acıyla birlikte ama çok önemli bir başarıdır.
“Erişebilir Olmaya Gayret Ettim”
İdareyi erişilebilir ve objektif kılmak en önemli hususlardan biri oldu. Zamanın ruhu dediğimiz bir şey vardır. Her zamanın kendine ait bir ruhu vardır. Ben, mümkün olduğunca bu şekilde davranmaya çalıştım; erişilebilir olmak, vatandaşın sorunlarıyla ilgilenmek gibi bir tasa içerisinde çalıştım. Diğer yandan da sivil hayat içerisinde Tokatlı olarak çok fazla dolaştım, gezdim. Güzel anılarla ve dostluklarla ayrılıyorum.
Valiler kurtarıcı veya çağ atlatıcı değildir. Valiler, hükümet programları doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın, bakanlarımızın buradaki elidir, ayağıdır. Onların verdiği görevler, yetkiler ve imkanlar doğrultusunda çalışırlar. Kaynak üretme hususunda çok çabalarımız oldu. Yatırımların alınması, takip edilmesi süreci de dahil olmak üzere pek çok hususu gerçekleştirdik.
“Tokat'ı Depreme Hazırlamaya Çalıştık”
En önemli husus Tokat'ın depreme hazırlanmasıydı. AFAD ve İl Özel İdaresi olarak kurumlarımızla çok önemli atılımlara imza attık. Büyükşehirlerde AFAD tarafından verilen tırlar haricinde kendi mobil mutfağını yapan ilk il olduk. Yaklaşık maliyeti 20 milyon TL olan bir mobil mutfağı İl Özel İdaresi'nin gayretli çalışmaları sayesinde 950 bin liraya mal ettik. Şu anda mobil mutfağımızı hazır halde tutuyoruz. Allah kullandırtmasın diyoruz ama bu anlamda da arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Gölbaşı'ndayken gördüğümüz eksikliklerin hepsini burada giderdik. Bu anlamda arama kurtarma ekiplerinin sayısını artırma ve geliştirme de dahil olmak üzere pek çok hususta arkadaşlarımız şu an itibariyle çalışmalarını sürdürüyor. Devlette devamlılık esastır ve bu çalışmalar da sürecektir.
“Kadın Kooperatiflerimizi Destekledik”
Tokat'ta on yedi kadın kooperatifi var ve biz Mepesan olarak hem mihmandarlık yapıyor hem de onları geliştirmeye çalışıyoruz. Yine burada ve birkaç yerde daha satış noktaları açıyoruz. Taşhan'da bir satış noktası açtık biliyorsunuz. Bu yerler, kadın kooperatiflerimize ve tüm Tokatlılara emanet edilen yerlerdir. Kadınlarımızın ekonomik hayata daha fazla katılmaları büyük önem taşıyor.
Tokat'ın yöresel değerlerinin, zenginliklerinin ulusal pazara ulaşması anlamında çalışmalarımız umarım ki bundan sonra da devam edecek.