Vali Elban, "Bu akşam itibarıyla hasar tespitlerinin tamamını bitirmeyi hedefliyoruz. İlk olarak, hasar gören vatandaşlarımıza hızla maddi yardım sağlamaya başlayacağız. Ardından, AFAD'dan gelecek ek yardımlarla hasarları mümkün olan en kısa sürede gidermeyi planlıyoruz. Bu afetin tek tesellisi, herhangi bir can kaybının yaşanmamış olması" dedi.

CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı CHP, BOTAŞ'ın Kamu İhale Kanunu'ndan Çıkarılması Düzenlemesini AYM'ye Taşıdı

Dün, Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan 'kuvvetli yağış' uyarısının ardından İzmir'de etkili olan gök gürültülü sağanak, şehir genelinde zorluklara yol açtı. Yağışlar, trafikteki sürücü ve yayalar için sıkıntı oluşturdu ve cadde ile sokaklarda su birikintileri meydana geldi. Seferihisar ilçesinde, sağanak nedeniyle bir inşaatın istinat duvarı çöktü ve binada yaşayanlar güvenlik nedeniyle tahliye edildi. Menderes'in bazı bölgelerinde ise yollar çöktü ve zemin kattaki evler su altında kaldı. İzmir'de yağış miktarları kent merkezinde 35, Buca'da 66, Balçova ve Bayraklı'da 40, Güzelbahçe'de 40, Bayındır'da 60, Seferihisar'da 71,8 ve Menderes'te ise 127 kilogram olarak ölçüldü.

Dalgıç Ekipleri ile Kurtarma Çalışmaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, Menderes'in Ahmetbeyli Mahallesi'nde denize sürüklenen araçları ve tekneleri kurtarırken, su basan evlerde de tahliye çalışmaları yaptı. Ekipler, ilk olarak çöken yolun yanından geçici bir kurtarma yolu açtı. Ardından, dalgıç ekiplerinin yardımıyla denize sürüklenen iki tekne karaya çıkarıldı. Molozların temizlenmesinin ardından, yaklaşık 300 metre sürüklenen bir otomobil de kurtarıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, çekici yardımıyla yolun çöken kısmında mahsur kalan diğer aracı da olay yerinden kaldırdı.

"Metrekareye 133 Kilogram Yağış Düştü"

Vali Elban, sağanağın etkilerini değerlendirirken, "Dün sabah saatlerinde il genelinde yoğun bir yağış başladı. Özellikle Menderes ilçesinin sahil bölgelerinde metrekareye yaklaşık 133 kilogram yağış düştü. Bu yoğun yağış nedeniyle bazı iş yerleri, evler ve otoparklar su altında kaldı. Tire, Buca, Konak gibi bazı ilçelerde de su baskınları yaşandı" şeklinde bilgi verdi.

"En Büyük Hasar Menderes'te"

Elban, "En yoğun ve büyük hasar Menderes ilçemizde yaşandı. Toplamda 231 ev, 47 iş yeri ve 45 araç su baskınlarından etkilendi. Yağışın azalmasının ardından AFAD, Çevre Şehircilik, Defterdarlık ve Mal Müdürlüğü ekipleri hızlıca hasar tespitlerine başladı. Ayrıca, kaymakamlık, belediye ekipleri ve diğer birimler, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak ve suyun tahliyesini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu akşam hasar tespitlerini tamamlayarak, ilk yardım ödemelerine başlayacağız ve AFAD'dan gelen yardımlarla hasarları gidermeyi planlıyoruz. En büyük tesellimiz, can kaybının yaşanmamış olması" şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: DHA