Bu kitap, Osmanlı döneminin önemli şairlerinden Nefî'nin hayatını ve dönemini derinlemesine inceliyor. Uzunyaylalı, eserinde, Şair Nefî'nin yaşamını ve dönemin siyasi, sosyal, kültürel olaylarını etkileyici bir üslupla sunuyor.

Uzunyaylalı'nın kitabı, Sultan 1. Ahmed, Genç Osman ve Sultan IV. Murad dönemlerini, Abaza Paşa'nın Erzurum isyanını, yeniçeri ayaklanmalarını ve başarısız askeri seferleri ele alarak Osmanlı tarihinin çalkantılı dönemlerine ışık tutuyor. "Paylaşılamayan Topraklar" romanlarıyla tanınan Uzunyaylalı, bu yeni çalışmasında da tarihsel olaylara bağlı kalarak okuyucuları derin bir Osmanlı tarihine yolculuğa çıkarıyor. Yazar, "Nefî romanı, geçmişin yaşanmış olaylarını günümüze de ışık tutacak şekilde sunuyor. Tarihin tekerrür ettiği gerçeği, okuyucunun dünü ve bugünü kıyaslamasını sağlıyor," diye belirtti.

Nefî Kimdir?

Nef'î, 1572 yılında Erzurum’un Pasinler (Hasankale) ilçesinde doğmuş ve 27 Ocak 1635 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Asıl adı Ömer olan Nef'î, Osmanlı İmparatorluğu’nun 17. yüzyılında öne çıkan bir Türk şairidir. Kaside ve hiciv alanındaki başarısıyla tanınan Nef'î, ilk olarak Zarrî mahlasını kullanmış, sonrasında ise Gelibolulu Müverrih Ali tarafından Nef'î mahlasını almıştır.

Narin Güran Cinayetinin Yaşandığı Mahallede Çocuklara Psikososyal Destek Sürüyor Narin Güran Cinayetinin Yaşandığı Mahallede Çocuklara Psikososyal Destek Sürüyor

Eğitimine Hasankale'de başlayan Nef'î, Erzurum’da Arapça ve Farsça öğrenmiştir. Genç yaşta şiir yazmaya başlamış ve Padişah I. Ahmet döneminde İstanbul'a gelerek devlet hizmetine girmiştir. Hicivleriyle birçok kişiyi karşısına alan Nef'î, IV. Murad tarafından korunmuş, ancak Bayram Paşa'yı hicvetmesi nedeniyle 1635 yılında sarayda boğdurularak hayatını kaybetmiştir. Eserleri arasında "Sihâm-ı Kazâ" (hiciv şiirleri), Türkçe Divan ve Farsça Divan bulunmaktadır.

Kaynak: DHA