Şirket, kampanya çerçevesinde alınan ürün bedellerinin yüzde 50'sini, 15 günlük periyotlar halinde peşin olarak üretici ortaklarına ödeme yapıyor.

Şirket, 21 Şubat 2025 tarihinde, kalan ürün bedellerinin yüzde 50’si olan 800 milyon TL’lik kısmı üretici ortaklarına ödeyecek. Bu ödeme ile, toplamda ödenmiş olan ürün bedellerinin yüzde 75’lik kısmı, yani 2 milyar 400 milyon TL’ye ulaşacak. Ödemelerin geri kalan yüzde 25’lik bölümü ve fark ödemeleri ise en geç nisan ayı sonunda tamamlanacak. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, geçen yıl yapılan 2 milyar 824 milyon TL tutarındaki ürün alımının ardından bu yıl 3 milyar 363 milyon TL değerinde ürün alımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Asa, yönetim görevi başladığı 2010 yılından bu yana üreticilerin refah seviyesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ve bu hedef doğrultusunda üretici ortaklarına destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

"MEVCUDU KORUMAK BÜYÜME SAYILIR"

Hidamet Asa, son dönemde yaşanan ekonomik koşulların zorluğuna dikkat çekerek, döviz kurlarındaki artışın etkilenmemesine rağmen, maliyetlerin Türk Lirası bazında arttığını söyledi. Asa, “Bu ekonomik ortamda mevcut durumu koruyabiliyorsanız, aslında büyümüş sayılırsınız” diyerek, artan maliyetlerin ambalaj, üretim, pazarlama, enerji ve finans gibi farklı alanlarda satışları olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Üretimde devamlılığın sağlanabilmesi ve üreticilerin ayakta kalabilmesi adına son üç yıldır büyük bir mücadele verdiklerini söyledi.

"2025'TE HEDEF 7 MİLYAR TL CİRO"

Hidamet Asa, Türkiye ve dünyada yüksek enflasyonun etkisiyle üretim sektörünün ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığı bu dönemde, Marmarabirlik’in büyük bir başarıyla ayakta kaldığını ifade etti. Asa, Marmarabirlik’in, 2022/2023 iş yılına göre çok önemli bir büyüme kaydettiğini açıkladı. Şirketin aktif büyüklüğü yüzde 215 oranında artarak 7 milyar 486 milyon TL'ye, öz kaynakları ise yüzde 197 artarak 4 milyar 632 milyon TL'ye yükseldi. Cirolarının ise yüzde 66 artarak 2 milyar 945 milyon TL'den 4 milyar 899 milyon TL'ye çıktığını vurguladı. 2025 hedeflerinin 7 milyar TL ciroya ulaşmak olduğunu belirten Asa, bu hedefin büyük bir başarı olacağını ifade etti.

"KOOPERATİFLERİN MALİ YAPISI KORUNMALI"

Feci Kaza: Otomobil Park Halindeki TIR'a Çarptı, 1 Ölü, 2 Yaralı! Feci Kaza: Otomobil Park Halindeki TIR'a Çarptı, 1 Ölü, 2 Yaralı!

Son iki yıldır artan ürün alım maliyetlerinin finans yükünün ciddi şekilde arttığını belirten Hidamet Asa, Marmarabirlik ve kooperatifler arasındaki ticari ilişkinin Türk Ticaret Kanunu’nun 89. maddesi kapsamında yürütüldüğünü ve buna göre her bir TL için faiz uygulandığını belirtti. Bu uygulama, politika faizini dikkate alarak yapılmakta olup, aksi takdirde Vergi Usul Kanunu çerçevesinde transfer fiyatlandırmasına girebilir ve vergi ziyaı cezasına yol açabilir. Asa, kooperatiflerin zarar görmemesi için ödemelerin mutlaka dönemlere yayılması gerektiğini söyledi. Geçmişte faiz oranlarının düşük olması nedeniyle bu durumun yeterince anlaşılmadığını belirten Asa, bugün faiz oranlarının yüzde 45 seviyelerinde olduğunu, bu yüzden bu yıl hem üreticileri hem de kooperatifin mali yapısını koruyabilmek için titiz çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Kaynak: DHA