İstanbul’daki barınma maliyetleri, ilçeden ilçeye değişiklik gösterirken, özel yurt fiyatlarındaki artış dikkat çekti. 2023 yılında özel öğrenci yurtlarında fiyatlar 8 bin 500 lira ile 17 bin lira arasında değişirken, bu yıl ortalama fiyatlar yüzde 50'ye kadar artış gösterdi. Yurtlarda fiyatlar, tek kişilik odalardan 6 kişilik odalara kadar değişirken, ilçelere göre 8 bin lira ile 36 bin lira arasında değişiyor.

Özel Yurtlarda Fiyat Artışları

Özel yurtlarda geçen yıl 8 bin 500 lira ile 17 bin lira arasında olan fiyatlar, 2024-2025 eğitim öğretim yılında ortalama yüzde 50 civarında artış gösterdi. Şişli’de özel yurtlar 12 bin lira ile 27 bin lira, Bakırköy’de 22 bin lira ile 24 bin lira, Zeytinburnu’nda 8 bin lira ile 36 bin lira, Üsküdar’da ise 12 bin 500 lira ile 27 bin lira arasında değişiyor. Avcılar’daki özel yurtlar ise 7 bin 500 lira ile 13 bin 500 lira arasında bulunabiliyor. Devlet yurtlarında ise Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 2023 yılındaki ücretleri 345 lira ile 570 lira arasında iken, bu yılki fiyatlar henüz açıklanmadı.

Kiralık Evlerde Yüksek Kiralar

İstanbul’da kiralık ev fiyatları da oldukça yüksek. Beşiktaş’ta 2 oda 1 salon, ortalama 70-80 metrekare bir evin kirası 25 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Şişli, Fatih, Kadıköy, Bakırköy ve Avcılar gibi merkezi ilçelerde kiralar genellikle 20 bin lira ile 30 bin lira arasında bulunuyor. Ancak, Avcılar gibi daha uzak bölgelerde kiralar 10 bin lira ile 20 bin lira arasında değişebiliyor.

Öğrencilerin Tercihleri

Öğrenciler, genellikle merkezi bölgelerdeki yüksek kiralar nedeniyle yurtları tercih ediyor. Özel yurtlarda fiyatların artması, bazı öğrencileri devlet yurtlarına yönlendirirken, bazıları da ev paylaşımı yaparak kirayı düşürmeye çalışıyor. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa, en uygun fiyatların Avcılar ve Esenyurt gibi ilçelerde olduğunu belirtti. Ayrıca, Şişli’deki özel öğrenci yurtlarının fiyatlarının geçen yılın yüzde 40-60 üzerinde olduğunu ifade etti. Üniversite öğrencisi Rüya Bıçakçı, yüksek maliyetler nedeniyle yurt seçimini güvenlik ve ekonomik nedenlerle tercih ettiğini belirtirken, Dicle Baba ise üniversitesinin kendi yurtlarında kalmayı daha uygun bulduğunu ifade etti. Öte yandan, özel yurt fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bazı öğrenciler kiralık evlere yönelmekte ve uygun fiyatlı seçenekleri değerlendirmekte.

Sonuç

İstanbul’daki barınma maliyetleri, özellikle üniversite öğrencileri için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Yurt ve kiralık ev fiyatlarının yüksekliği, öğrencilerin bütçelerini zorlamakta ve çeşitli konaklama seçeneklerini değerlendirmelerine yol açmaktadır. Fiyat artışlarının öğrenciler üzerinde oluşturduğu yük, hem özel yurtlar hem de kiralık evlerde net bir şekilde hissedilmektedir.

Isparta’da 4 Araçla Meydana Gelen Kazada 1’i Polis 5 Kişi Yaralandı Isparta’da 4 Araçla Meydana Gelen Kazada 1’i Polis 5 Kişi Yaralandı

Kaynak: DHA