Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısındaki büyük ilerlemeyi vurgulayarak, ülkenin araç sayısının 31 milyona ulaşmasına rağmen ortalama seyahat hızının yaklaşık 90 kilometreye çıktığını söyledi. Bu başarıyı, bölünmüş yol uzunluğunu 6,101 kilometreden 29,700 kilometreye çıkararak elde ettiklerini belirtti. Bakan, "Bugün, 81 ilimizin 77'si birbirine yüksek standartlı bölünmüş yollarla bağlı. Bu, ulaşımda büyük bir devrim yaratmamızı sağladı" dedi.
Adıyaman’a 29 Milyar Liralık Yatırım
Bakan Uraloğlu, Adıyaman’ın ulaşım altyapısına AK Parti iktidarı döneminde yapılan büyük yatırımları da hatırlatarak, 2002 yılından bu yana Adıyaman’a 29 milyar 320 milyon lira yatırım yapıldığını açıkladı. "Adıyaman'da bölünmüş yol uzunluğunu 23 kilometreden 273 kilometreye çıkardık. Ayrıca, hiç bitümlü sıcak kaplama yolu olmayan ilimize 123 kilometre bitümlü sıcak kaplama yaparak, halkımıza konforlu yollar sunduk" diyen Bakan Uraloğlu, bu projelerle Adıyaman'ı Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Mersin, Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa gibi çevre illere bölünmüş yollarla bağladıklarını vurguladı.
Kahta-Narince-Siverek Yolu: Trafik Güvenliği ve Ekonomik Katkı
Bakan Uraloğlu, Kahta-Narince-Siverek yolunun tamamlanmasının Adıyaman için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bu yol, Adıyaman'ı Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'ya bağlayan kritik bir güzergah olma özelliği taşıyor. Bakan, yolun 40,8 kilometre uzunluğunda projelendirildiğini, güzergah üzerinde Türkiye'nin en büyük eğik askılı asma köprülerinden biri olan Nissibi Köprüsü ve bağlantı yollarının daha önce tamamlanarak trafiğe açıldığını söyledi. Bugün ise Kahta-Eceler mevkisindeki 27 kilometrelik kesimin yanı sıra toplamda 656 metre uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 60 metrelik 2 adet üstgeçit köprüsünün tamamlanarak hizmete sunulduğunu duyurdu.
Bakan Uraloğlu, yolun tamamlanmasının ardından, mevcut yoldaki heyelanlı kesimlerin terk edilerek trafik güvenliğinin üst seviyeye çıkarılacağını ifade etti. Bu güzergahın seyahat süresini 55 dakikadan 25 dakikaya düşüreceklerini belirten Bakan, "Seyahat süresi 30 dakika kısalacak. Ayrıca, bu yol sayesinde yıllık 953 milyon lira tasarruf sağlanacak. Bu tasarruf, zamandan 706 milyon lira, akaryakıttan ise 247 milyon lira olacak" dedi. Ayrıca, çevre dostu bir yaklaşım sergileyerek, araçların karbon emisyonunun 18 bin ton azaltılacağını ve böylece doğanın korunmasına önemli bir katkı sağlanacağını da ekledi.
Ulaşım Yatırımları ve Ekonomik Büyüme
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım altyapısına yapılan yatırımların ekonomik büyüme açısından kritik önemde olduğuna dikkat çekti. "Yatırımlarımız, toplumsal refahın yükseltilmesinde önemli kilometre taşlarından biridir. Doğu-batı, kuzey-güney demeden, ülkemizi yüksek standartlı yollarla kuşatarak ulaşımda büyük bir atılım gerçekleştirdik" diyen Bakan Uraloğlu, 2002’de Türkiye'de 8,5 milyon olan araç sayısının bugün 31 milyona çıktığını ifade etti.
Bakan, "2002 yılında ülkemizde toplam 6,101 kilometre bölünmüş yol bulunuyordu. Bugün ise bu uzunluk 29,700 kilometreye ulaştı ve 81 ilin 77’si birbirine bölünmüş yollarla bağlı" şeklinde konuştu. Ayrıca, otoyol ağının 1,714 kilometreden 3,796 kilometreye çıkarıldığını belirterek, Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi mega projelerin tamamlanarak hizmete sunulduğunu da ekledi. "Toplam tünel uzunluğumuzu 789 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluğumuzu ise 794 kilometreye çıkardık" dedi.
Nissibi Köprüsü: Bölgesel Ulaşımı Kolaylaştıran Dev Proje
Bakan Uraloğlu, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ı birbirine bağlayan Siverek-Kahta kara yolunun 1992 yılında Fırat Nehri'nin sular altında kalmasının ardından inşa edilen Nissibi Köprüsü’nün önemine de değindi. Bu köprü, Fırat Nehri’nin iki yakasını bir araya getirerek, ulaşımda büyük kolaylık sağladı. 2015 yılından itibaren hizmete giren Nissibi Köprüsü’nden bugüne kadar 5 milyon 780 bin aracın geçtiğini belirten Bakan, "Sadece feribot seferleriyle sınırlı olan ulaşımı, bu köprü sayesinde daha güvenli ve konforlu hale getirdik" dedi.
Tören ve Açılış
Bakan Uraloğlu, konuşmasının ardından törene katılanlarla birlikte Kahta-Narince-Siverek yolunun açılış kurdelesini keserek projeyi resmi olarak hizmete sundu. Bu yol, Adıyaman ve çevre iller arasındaki ulaşımı daha hızlı ve güvenli hale getirerek bölgedeki ekonomik ve sosyal kalkınmaya önemli katkılar sağlayacak.