GÜNDEM

Ukrayna’nın Bağımsızlık Günü’nde Dünya Liderlerinden Destek Mesajları

Ukrayna'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlık ilan ettiği günün yıl dönümünde, dünya çapında birçok lider ve uluslararası kurum yetkilisinden destek mesajları geldi.

Abone Ol

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Bağımsızlık Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Kiev'e yeni bir yardım paketi göndereceklerini duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, “Yarın Ukrayna halkı Bağımsızlık Günü'nü kutlarken, şunu açıkça belirtmek istiyoruz: Rusya'nın anlamsız savaşının başlangıcında Ukrayna özgür bir ülkeydi ve bugün de özgür bir ülke olarak kalmaya devam edecektir. Bu savaş, Ukrayna'nın özgür, egemen ve bağımsız bir ülke olarak kalmasıyla son bulacaktır” ifadeleri yer aldı. Biden, yardım paketinin Ukrayna'nın kritik altyapısını korumaya yönelik hava savunma füzeleri, Rusya'nın savaş taktiklerine karşı savunma için İHA ekipmanları, zırh delici füzeler ve cephedeki askerler için mühimmat içerdiğini belirtti.

Fransa’nın Ukrayna Büyükelçiliği, Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Ukrayna'nın Ulusal Bayrak Günü kutlu olsun! Mavi ve sarı, Ukraynalıların cesaret ve özgürlüğünü simgeliyor” dedi. Ayrıca, Eyfel Kulesi Ukrayna bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Britanya, her zaman Ukrayna'nın yanında olacaktır. Bağımsızlık Gününüzde net bir mesaj veriyoruz: Yanınızda durmaya devam edeceğiz çünkü Ukrayna halkı bunu hak ediyor” şeklinde konuştu. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da, Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteğini yineleyerek, “İsveç, savaşı kazanana kadar Ukrayna'yı desteklemeye devam edecektir. Ukrayna, Avrupa'daki özgür ve demokratik toplumlar topluluğuna aittir ve NATO'da yerini almak için meşru bir hakkı vardır. İsveç bu yolda sizi güçlü bir şekilde desteklemektedir! Bağımsızlık Gününüzü kutluyorum!” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın her zaman Ukrayna’nın yanında olacağını belirterek, “Avrupa her zaman Ukrayna'nın yanında olacaktır çünkü Ukrayna Avrupa'dır. Sizin özgürlüğünüz bizim özgürlüğümüzdür. Sizin güvenliğiniz bizim güvenliğimizdir. İlk günden bu yana yanınızdayız ve ne kadar sürerse sürsün bunu yapmaya devam edeceğiz. Dostlarımıza gururlu bir Bağımsızlık Günü diliyorum” dedi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Tüm Ukraynalıların Bağımsızlık Günü kutlu olsun! Bugün, aynı zamanda Rusya'nın acımasız işgalinin 2.5. yılı. Danimarka’nın Ukrayna’nın özgürlük mücadelesine verdiği destek sarsılmazdır. Sivil ve askeri desteğimizi ihtiyaç duyulduğu sürece sürdüreceğiz” denildi. Avusturya Dışişleri Bakanlığı ise, “Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nde, Rusya'nın saldırganlık savaşına karşı özgürlük mücadelesi veren cesur Ukrayna halkıyla dayanışma içindeyiz. Uluslararası hukuku, Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkını, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak için birleşelim” şeklinde bir açıklama yaptı.