GÜNDEM

Tuz Gölü’nü Besleyen 4 Göl Kurudu

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nü besleyen dört göl, tamamen kurudu. Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir, bu durumun ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Abone Ol

Özdemir, "2015 ile 2024 yılları arasında yer altı su seviyelerinde 40-50 metre, bazı yerlerde ise 100 metreye kadar düşüşler gözlemlendi. Kenar bölgelerde kaçak kuyular ve aşırı su tüketimi var. Tuz Gölü'nün su seviyesi de azalıyor. Göl çevresindeki diğer göller bilinçsiz sulama ve su tüketimi nedeniyle kurudu. Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 50'sini karşılıyor" dedi.

Aksaray’ın Eskil ilçesinde yer alan ve flamingolar gibi birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan Akgöl, Turna Gölü, Tersakan Gölü ve Batak Gölü tamamen kurudu. Birkaç yıl önce kuş cenneti olarak bilinen bu göller, şimdi kurak bir alana dönüşmüş durumda. Bu göller, Tuz Gölü'nü besleyen önemli su kaynaklarıydı. Özdemir, "Küresel ısınmanın etkisiyle yağışlar azalmış ve yer altı suları çekilmiştir. Tuz Gölü'nün çevresinde çok sayıda kaçak kuyu bulunuyor. Konya ve Aksaray bölgelerinde 100 bini aşkın kaçak kuyu mevcut" açıklamasında bulundu.

Çevre Koruma ve Kaçak Kuyular

Özdemir, "2015 ile 2024 yılları arasındaki yer altı suyu düşüşleri 40-50 metreyi bulmuşken, bazı bölgelerde bu oran 100 metreye kadar çıkmış durumda. Kaçak kuyular ve su tüketimi nedeniyle Tuz Gölü’nün seviyesi düşüyor. Bu göllerin bilinçsiz sulama ve aşırı su kullanımından dolayı kuruduğunu görmek oldukça üzücü. Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor" şeklinde konuştu.

Su Kaynaklarının Sınırlı Olduğu Gerçeği

Özdemir, su kaynaklarının sınırsız olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek, "Tuz Gölü etrafında daha önce küçük akarsular bulunuyordu, ancak bu akarsular da kurudu. Şu anda sadece yer altı sularından besleniyoruz ve su fakiri bir ülke haline geliyoruz. Yer altı suları kendini yenileyen bir kaynak değil, sadece kar ve yağmur sularından besleniyor. İnsanlar su kaynaklarının sonsuz olduğunu düşünüyor, oysa bu kaynakların da bir sonu var. Önceden 80 metre derinliğinde kuyular açarken şimdi 300 metre derinliğinde kuyulardan tuzlu suyla karşılaşıyoruz. Bilinçsiz sulama nedeniyle 10 yıl içinde su fakiri bir ülke haline gelebiliriz" dedi.