Bakan Uraloğlu, Türksat'ın Türkiye'nin ulusal uydu yörünge haklarını yöneten, e-Devlet kapısı ve veri merkezleri ile kamunun dijital dönüşümünü sağlayan stratejik bir kurum olduğunu belirtti. Uraloğlu, "Türksat, uydu operatörlüğü hizmetlerinin yanı sıra, kamu kurumları ve büyük şirketler için veri merkezi, siber güvenlik ve bilişim altyapısı kurmaktadır. Türksat, bu bağlamda ülkemizin birçok Ar-Ge projesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda, Türksat'ın enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaya karar verdik" dedi.

Muğla'da Ormanda 1 Kilogram Skunk Ele Geçirildi, 3 Gözaltı Muğla'da Ormanda 1 Kilogram Skunk Ele Geçirildi, 3 Gözaltı

131 Dönümlük Güneş Enerjisi Tesisi

Geçtiğimiz yıl Türksat'ın Gölbaşı Yerleşkesi'nde inşaatına başlanan 9,9 megavat pik (MWp) kapasiteli güneş enerjisi santralinin tamamlandığını belirten Bakan Uraloğlu, "Projeyi geçen yıl nisan ayında başlattık ve tamamladık. Bu santral, Türksat'ın elektrik enerjisi ihtiyacını güneş enerjisi ile karşılamamızı sağlayacak. Ayrıca çevre koruma çalışmalarına da katkıda bulunacağız. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında, bu projeyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı ve karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyoruz. Türksat Güneş Enerjisi Santrali, 131 dönümlük alana kuruldu ve Türkiye’nin dijital dönüşümüne güneş enerjisi desteği sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Yıllık 60 Milyon TL Tasarruf

Güneş enerjisi santrali ile yılda 15 milyon kilovatsaat (kWh) enerji üretileceğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Bu miktar, Türksat'ın Ankara'daki tüm tesislerinin enerji ihtiyacını karşılıyor. Türksat, bundan böyle enerji ihtiyacını tamamen güneşten sağlayacak" dedi.

Uraloğlu, bu sistemin kurulmasıyla yılda 60 milyon TL tasarruf sağlanacağını belirterek, "Sistemin geri dönüş süresi, işletme, bakım ve sigorta giderleri dahil güncel elektrik tüketim fiyatlarıyla 3 yıldan kısa olacak. Bu sistem Türksat'ın enerji bağımsızlığını ve yedekliliğini de sağlayacak" şeklinde değerlendirdi.

Kaynak: DHA