GÜNDEM

Türkiye'nin Tek Oyma Taş Minareli Camisinde Plastik Pencere Kullanımı Tartışma Yarattı

Fatih'te yer alan 439 yıllık Mehmet Ağa Camii'nde, oyma taş minaresiyle Türkiye'de tek olan ve 1567 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Büyükçekmece'deki Sokullu Mehmet Paşa Camii'nde kullanılan plastik pencerelerin benzerlerinin olduğu ortaya çıktı.

Abone Ol

Aynı zamanda, caminin cemaat mahfili çevresindeki taş yapıya uygun olmayan ahşap malzeme ile kaplanmış durumda.

İstanbul Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatih Sarımeşe, tarihi camilerde görevli yetkililerin, eski eserler konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 2014 yılında restorasyonu yapılan camide plastik pencerelerin kim tarafından takıldığının bilinmediği belirtildi.

Dünyada Tek Benzeri Mısır'da

Sokullu Mehmet Paşa Camii, Mimar Sinan tarafından inşa edilen ve Büyükçekmece'de bulunan, İstanbul'daki üç camiden biri olarak biliniyor. Camii, Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Kurşunlu Han ve I. Süleyman Çeşmesi gibi tarihi yapılarla komşudur. Yekpare oyma minaresiyle Türkiye'de tek olan caminin dünyadaki tek benzeri Mısır'da yer alıyor. 1915 yılında Çanakkale Savaşı sırasında İngiliz askerleri tarafından zarar gören cami, Cumhuriyet döneminde tekrar ibadete açılmıştır.

Tarihi Önemi ve Restorasyon Gereksinimi

Dr. Fatih Sarımeşe, Sokullu Mehmet Paşa Camii'nin 16. yüzyılın önemli devlet adamı Sokullu Mehmet Paşa'nın himayesinde inşa edildiğini ve Mimar Sinan tarafından yapıldığını belirtti. Yapının özgün minaresinin mermer işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

Sarımeşe, plastik pencere ve ahşap kaplamaların caminin tarihi dokusunu bozduğunu ve cami cemaatinin iyi niyetli çabası olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Ancak, cami görevli yetkililerinin bu tür değişikliklere onay vermiş olabileceği ihtimali üzerinde durdu. Tarihi camilerin aslına uygun şekilde korunması gerektiğini ve ilgili kurumların hızlı bir şekilde restorasyon yaparak yapının özgün dokusunu koruması gerektiğini ifade etti.

Restorasyon ve Bakım Gereksinimleri

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, cami en son 2014 yılında restore edilmiştir. Plastik pencerelerin kim tarafından takıldığının ise henüz belirlenmediği belirtilmiştir. Sarımeşe, cami ve çevresindeki diğer tarihi yapıların da hızlı bir şekilde restorasyon ve bakımının yapılması gerektiğini vurguladı.