GÜNDEM

Türkiye’nin Tarım Geleceği İçin Kritik Adım! Gübre Denetimi Yapıldı!

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gübre bayilerinde denetim sürecine başladı.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin güvenilir ve kaliteli gübrelere erişimini sağlamak ve piyasaya sahte ya da tağşiş gübrelerin girmesini engellemek amacıyla, ülke genelinde gübre satışı yapan bayilerde kapsamlı denetimler gerçekleştiriyor. Bu denetimlerin bir parçası olarak Tekirdağ'da da gübre satış noktaları kontrol edildi.

Denetimlere katılan Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, denetimlerin amacını ve sürecin önemini vurgulayarak, "Tarım Bakanlığı olarak Türkiye genelinde üreticilerimizin emeğini korumak adına 3 bin 500 denetçi ile gübre bayilerinde denetimlere başladık. Biz de bugün Tekirdağ'da gübre bayilerinin denetimini yapmak için sahadayız. Bu bölgemizde gübre bayilerimiz ve çiftçilerimiz zaten bilinçli ve doğru tarım yöntemlerini uyguladıkları için, kaçak gübre ve yanlış gübre kullanımı neredeyse hiç yok. Gübre bayilerimiz, tüm yasalar ve yönetmeliklere uygun şekilde işlerini yürütüyorlar" ifadelerini kullandı.

"FAZLA GÜBRE, FAZLA ÜRÜN DEMEK DEĞİLDİR"

Aksoy, fazla gübre kullanımının olumsuz etkilerine dikkat çekerek, üreticilere önemli uyarılarda bulundu. "Fazla gübre kullanmak daha fazla ürün almak anlamına gelmez" diyen Aksoy, "Aksine fazla gübre kullanımı çevreyi kirletir ve bitkilerin sağlığına zarar verebilir. Üreticilerimize önerim, bitkilerine, çeşitlerine ve topraklarına en uygun gübreyi kullanmalarıdır. Bu konuda doğru bilgi almak isteyen çiftçilerimiz, ilçe ve il müdürlüklerimize başvurabilirler. Bilinçli ve verimli gübre kullanımı, hem ürün kalitesini artırır hem de çevreyi korur" diye ekledi.

Yerli Gübre Üretimi ve Dışa Bağımlılığı Azaltma

Ayrıca, gübrelerin hammaddesinin doğalgaz olduğunu belirten Aksoy, Türkiye'nin bu hammaddeyi büyük ölçüde yurt dışından ithal ettiğini hatırlatarak, "Ne kadar verimli bir şekilde gübre kullanırsak, ülkemizin döviz kaybı o kadar azalır. Ancak çok şükür ki, gübrenin yüzde 60'ını kendi ülkemizde üretebilme kapasitesine sahibiz. Aynı zamanda organik gübreler ve diğer türdeki gübreleri de yerli üreticilerimiz üretiyor ve bu gübreleri ihraç ediyoruz" dedi.

Tekirdağ’daki gübre bayilerinde yapılan denetimler, hem gübre kalitesinin kontrol edilmesi hem de çiftçilerin doğru gübre kullanımına yönlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu denetimler sayesinde, piyasada satılan gübrelerin güvenilirliğinin sağlanması ve yanlış gübre kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.