GÜNDEM

Türkiye'de Yoksulluk Oranı 2024'te Yüzde 13,6'ya Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına dair 'Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri'ni yayımlayarak, yoksulluk oranının önceki yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 13,6 seviyesine yükseldiğini açıkladı.

Abone Ol

Bu oran, 'eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin' yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanmıştır.

TÜİK’in verilerine göre, medyan gelirin yüzde 60'ı esas alınarak hesaplanan yoksulluk oranı, 2024 yılında 0,1 puanlık bir azalmayla yüzde 21,2 oldu. Diğer bir yoksulluk ölçütü olan medyan gelirin yüzde 40’ı dikkate alındığında ise, yoksulluk oranı 0,1 puanlık bir azalışla yüzde 6,9 olarak gerçekleşti. Medyan gelirin yüzde 70'ine dayalı yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise yüzde 28,9 olarak belirlendi.

Tek Kişilik Hanelerde Yoksulluk Oranı Azaldı

Yoksulluk oranı, hanehalkı tipine göre farklılık gösterdi. Tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puanlık bir azalışla yüzde 6,5'e gerilerken, birden fazla kişiden oluşan çekirdek aile bulunmayan hanelerde 3,1 puan artışla yüzde 10,8 olarak tespit edildi. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerde ise yoksulluk oranı 0,9 puanlık bir artışla yüzde 17,9'a yükseldi. Tek çekirdek aileden oluşan hanelerde ise yoksulluk oranı 0,1 puan artarak yüzde 13,4 oldu.

Eğitim Durumu ve Yoksulluk İlişkisi

Eğitim düzeyine göre yapılan yoksulluk hesaplamalarında, bir okul bitirmeyenlerin yoksulluk oranı yüzde 24,7 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Lise altı eğitimlilerin yoksulluk oranı yüzde 13,6, lise ve dengi okul mezunlarının yoksulluk oranı ise yüzde 7,4 olarak belirlendi. Yükseköğretim mezunlarının yoksulluk oranı ise sadece yüzde 2,7 ile en düşük seviyede kaldı. Ayrıca, sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak yüzde 13,7’ye çıktı.

Bölgesel Farklılıklar: Gaziantep, Adıyaman ve Kilis Önde

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması'na (İBBS) göre yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir illerinin yer aldığı TR71 bölgesi ile Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin bulunduğu TR82 bölgesi oldu. Yoksulluğun en düşük olduğu bölgeler ise Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinin oluşturduğu TRC1 bölgesi ve Şanlıurfa ile Diyarbakır illerinin bulunduğu TRC2 bölgesi oldu.

Konut Durumu ve Borçluluk Oranı

Ev sahipliği oranı, 2024 yılında yüzde 56,1 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı ise yüzde 28 olarak belirlendi. Lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15 olarak kaydedildi. Ayrıca, konut masraflarının yük getirdiği hanelerin oranı 3,9 puanlık bir azalışla yüzde 13,6 olurken, biraz yük getiren hanelerin oranı ise 4,7 puan artarak yüzde 71,2’ye yükseldi.

Borcu olanların oranı ise yüzde 56,8’e gerilerken, konut alımı ve masrafları dışında borç ödemesi olanlar arasında yüzde 12,5’i bu ödemelerin çok büyük bir yük getirdiğini belirtirken, yüzde 39,1’i biraz yük getirdiğini söyledi.