Büyükelçi Palacios, Türk ürünlerinin şu anda İspanyol ve İtalyan distribütörler aracılığıyla Küba'ya geldiğini belirterek, doğrudan ticaretin artırılması gerektiğini ifade etti. Küba'nın Türk ürünlerine olan ilgisini ve iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi ihtiyacını vurgulayan Palacios, Türk üreticileriyle doğrudan temas kurmak istediklerini ve bu doğrultuda Türkiye'den bir iş heyetini Küba'ya davet ettiklerini belirtti.

EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk ihracatçılarının Küba'ya ihracat yaparken İspanyol distribütörleri kullandığını, doğrudan ticaretin önünü açacak bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. İzmir ziyaretinin bu yönde bir adım olmasını umduklarını belirten Eskinazi, Türkiye'nin Küba'ya olan ihracatının 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde üç katına çıkarak 88 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. 2025 yılında Küba'nın başkenti Havana'da düzenlenecek fuara Türk ihracatçılarının katılımını sağlamak için çalışma yapılacağını açıkladı.

EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, geçmişte Türkiye'nin İran ve Irak'la ticaret yaparken merkez bankalarının karşılıklı hesap açtığını ve bu yöntemin Küba ile Türkiye arasında da uygulanabileceğini önerdi. Ertan, Türk halkının Küba'ya olan sempatisinin iki ülke arasındaki doğrudan ticaretin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

EİB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye'nin gıda ürünlerinde dünya lideri olduğunu vurgulayarak Küba'ya daha fazla gıda ihracatı yapmak istediklerini belirtti. Küba'daki Türk dizilerinin popüler olduğunu hatırlatan Işık, Türk kuru meyvelerinin de önerildiğini söyledi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye'nin hayvansal mamuller üretiminde dünya çapında önemli bir oyuncu olduğunu belirterek Küba'nın protein ihtiyacını karşılamaya hazır olduklarını ifade etti.

10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı 10 Kızıl Geyik Doğaya Salındı

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör ise, Türkiye'nin mobilya üretiminde güçlü bir konumda olduğunu ve Küba'nın mobilya ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

EİB organizasyonunda 22 Türk firması ile 15 Kübalı firma arasında 100'den fazla ikili iş görüşmesi yapıldı. Bu görüşmelerin, iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerini daha da ileriye taşıması bekleniyor.

Kaynak: DHA