Etkinliğe, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken ve Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver katılım sağlarken, sağlık turizmi sektöründen temsilciler de toplantıya dahil oldu.

Sağlık Turizminde Türkiye’nin Yükselen Yeri ve Hedefler

Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında kaydettiği ilerlemeye dikkat çekerek, sektördeki büyüme için yapılması gerekenlere vurgu yaptı. Türkiye'nin dünya sağlık turizmi pazarından daha fazla pay alabilmesi için TOBB çatısı altında yeni bir sektör meclisinin kurulmasına karar verildiğini belirten Ülken, bu meclisin 2021’de kurulduğundan itibaren önemli bir başarıya imza attığını ifade etti. Ülken, sağlık turizminin birçok alt branşını kapsayan ve her bölgenin özel ihtiyaçlarına odaklanan çalışmaların, Türkiye'nin uluslararası hasta payını artırmayı amaçladığını belirtti.

“2021 yılında kurduğumuz Uluslararası Sağlık Turizmi Meclisi, sadece sektörü temsil etmekle kalmadı, aynı zamanda sağlık turizmi hizmeti sunan şirketlerimizin listelenmesi adına önemli bir adım atan ‘Health Türkiye’ portalı gibi önemli projelere imza attı. Bu portal, sektörün gelişmesine ve Türkiye’nin uluslararası sağlık turizmi pazarında daha güçlü bir yer edinmesine yardımcı olacaktır. Hedefimiz, 2028 yılı itibarıyla 20 milyar dolarlık katma değer üretmek. Ayrıca, bu hedefe ulaşmak için özel sektörün rekabet gücünü artıracak mevzuat düzenlemelerini de bir an önce hayata geçirmeliyiz" şeklinde konuştu.

2023 ve 2024 Yılı Sağlık Turizmi Verileri

USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, Türkiye’nin sağlık turizmindeki gelişimini rakamsal verilerle anlattı. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin sağlık turizmi gelirinin 3 milyar 100 milyon dolar olduğunu ve ülkeye yaklaşık 1 milyon 650 bin ziyaretçi geldiğini belirten Ünver, 2024 yılına dair bazı güncel veriler de paylaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın paylaştığı 2024 yılı verilerine göre, Türkiye’nin 2 milyar 350 milyon dolar gelir elde ettiği, yaklaşık 1 milyon 150 bin kişinin de Türkiye’yi sağlık turizmi amacıyla ziyaret ettiği aktarıldı. Ancak, bu rakamların beklenenden düşük olduğu ifade edildi ve kayıp sayısının önemli derecede arttığına dikkat çekildi.

Vali Gül: 2024'te Sahte İçki Nedeniyle 48 Kişi Hayatını Kaybetti, Suç Oranlarında Düşüş Vali Gül: 2024'te Sahte İçki Nedeniyle 48 Kişi Hayatını Kaybetti, Suç Oranlarında Düşüş

Ünver, bu verilerin gerçeği tam olarak yansıtmadığını ve aslında sağlık turizminde kaydedilen gelirin daha yüksek olduğunu düşündüklerini belirtti. Özellikle kayıt dışı sağlık turizmi rakamlarının çok daha büyük olduğunu ifade eden Ünver, “Kaydedilmeyen verilerle birlikte sağlık turizmi gelirlerinin çok daha yüksek olduğu aşikar. Bu, sektörün geliştirilmesi adına önemli bir engel oluşturuyor. Ancak, ‘Health Türkiye’ platformu ile kayıt dışı faaliyetleri daha şeffaf hale getirmeyi ve sağlıklı, kaliteli, sürdürülebilir bir sağlık turizmi sistemini kurmayı hedefliyoruz” dedi.

Sağlık Turizminin Geleceği ve Yeni Pazarlar

Ünver, dünya genelindeki rakip ülkelerin sağlık turizmi pazarında hızla büyüdüğüne ve Türkiye’nin bu alandaki avantajlarının yanı sıra dezavantajlarının da bulunduğuna dikkat çekti. Yeni pazarların ve oyuncuların sektöre dahil olduğu bir ortamda, Türkiye’nin mevcut yönetmelikler ve platformlarla sağlık turizmini daha sağlıklı bir şekilde yönlendirmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kaliteli ve sürdürülebilir sağlık hizmetleri sunulmasının, ülkenin sağlık turizmi alanında rekabet avantajı sağlayacağı vurgulandı.

Sağlık Turizminde Türkiye’nin Geleceği İçin Adımlar

Sonuç olarak, toplantının genelinde Türkiye’nin sağlık turizmi alanında daha fazla başarı elde edebilmesi için kayıt dışı faaliyetlerin engellenmesi, sektöre dair düzenlemelerin hızla yapılması ve uluslararası alanda Türkiye’nin sağlık turizmi bilinirliğinin artırılması gerektiği ifade edildi. Özellikle kamu ve özel sektörün iş birliği içinde çalışarak, sektördeki gelişmelere hız kazandırması gerektiği belirtildi.

Kaynak: DHA