GÜNDEM

Türkiye Ormancılar Derneği'nden 'Ateşsiz Piknik' Önerisi

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, orman yangınlarının büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğunu belirterek, ateşsiz piknik yapma alışkanlığının yaygınlaştırılması ve yangın farkındalığı yüksek bir toplumun oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Abone Ol

TOD Genel Başkanı Özkara, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin son dönemlerde yaşadığı orman yangınlarına dikkat çekti. 16 Mayıs'tan itibaren başlayan orman yangınlarının ülkeyi ciddi bir afet tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını vurgulayan Özkara, "Her yıl Türkiye'de 2-3 bin civarında orman yangını çıkıyor. Bu yangınların çoğu küçük veya orta ölçekli olup, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından kontrol altına alınıyor ve kamuoyuna genellikle yansımıyor. Ancak yangınlar büyüyüp yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladığında, kamuoyunda telaş oluşmakta ve orman yangınları daha fazla gündeme gelmektedir. Kamuoyunda orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi hakkında birçok yanlış bilgi bulunmakta. Orman yangınlarıyla mücadeleyi daha sağlam bir zemine oturtmak için toplumun bilgi ve bilincinin artırılması gerekmektedir" dedi.

İnsan Kaynaklı Yangınlar ve Alınması Gereken Önlemler

Yangınların çoğunlukla insan kaynaklı olduğunu belirten Özkara, "Ülkemizde orman yangınlarının yüzde 99'u insan kaynaklıdır. Bu yangınlar sonucunda binlerce hektar orman alanı tahrip olmaktadır. Son günlerde çıkan yangınların büyük kısmı enerji nakil hatlarından, piknik ateşinden, anız yakmaktan ve semaver ateşinden kaynaklanmakta. Ormanlara girişlerin yasaklanmasına ve yetkililer tarafından ateş yakılmaması gerektiğinin vurgulanmasına rağmen, bu yangınların önüne geçilememektedir. Bu durum, orman yangınları farkındalığı yüksek bir toplum oluşturmanın önemini ve yangın öncesinde alınması gereken önlemler hakkında daha fazla çalışma yapılması gerektiğini göstermektedir. OGM'nin yangınları önleme konusunda yapması gereken birçok iş bulunmakta. Bunlar, kamuoyuyla paylaştığımız raporlar ve yayınlarda detaylı bir şekilde açıklanmıştır" şeklinde konuştu.

Alınması Gereken Önlemler

Özkara, insan kaynaklı yangınların önlenmesi için şu önlemleri önerdi:

  • Enerji nakil hatlarının düzenli ve zamanında bakımının yapılması, gerekiyorsa toprak altına alınması,
  • Anız yakmanın önlenmesi ve anız yangınlarının ormana sıçramasını engelleyici önlemlerin alınması,
  • Ateşsiz piknik yapma alışkanlığının yaygınlaştırılması ve yangın farkındalığı yüksek bir toplum oluşturulması,
  • Yerleşim yerleri ile orman ara kesitlerinde yanıcı materyaller açısından düzenli bakım ve kontrollerin yapılması,
  • Turizm tesislerinin yangın önleme ve söndürme altyapısının güçlendirilmesi.

Bu önlemler, yangın sayılarını azaltmak ve orman yangınlarına karşı daha etkili bir mücadele sağlamak amacıyla alınabilecek tedbirler arasında yer almaktadır.