Ebru U.'nun Suç Kronolojisi Ebru U.'nun Suç Kronolojisi

 'Organ ticareti yapmak veya aracılık etmek' suçundan 9 sanığa kadar 9 yıl hapis cezası talep ediliyor.

Olayda, böbreklerini satmak isteyen 2 Suriyelinin, 10 bin dolar karşılığında anlaşma yaptığı ve 1'i kadın 2 İsrailli alıcı ile sahte pasaport kullanarak Adana'ya geldikleri belirlendi.

İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, Adana'ya gelen 2 kişinin sahte pasaportla giriş yaptığını fark etti. Yapılan incelemelerde, bu kişilerin Suriye uyruklu Zakarya Mohamad Zein (21) ve Abdurrahman Salim (20) olduğu tespit edildi. Söz konusu Suriyelilerin böbreklerini satmak üzere anlaştıkları ve nakil işleminin gerçekleşmesi için kendilerini İsrailli alıcıların akrabası olarak gösterip, sahte pasaport çıkarttıkları ortaya çıktı.

Sahte pasaportlarda Suriyelilerin fotoğrafları yer alırken, isim ve diğer bilgiler alıcıların akrabalarına ait olarak gösterildi. Yapılan teknik ve fiziki takip sonucunda, Türkiye ve İsrail arasındaki organ ticareti ağı ifşa edildi. Böbrek nakli için etik komisyonuna başvuruların Adana'daki sağlık turizmi acentesi yetkilisi Mehmet Akif Ulaş (58), çalışan Fatma Ören (50), tercüman Esra Demir (51) ve Ahmed Karahasan (31) tarafından yapıldığı belirlendi.

Bu bilgilerin ardından, şüphelilere yönelik 2 Mayıs'ta gerçekleştirilen operasyonda, 65 bin dolar, 10 bin 400 lira, 994 İsrail şekeli ve çok sayıda sahte pasaport ile dijital materyal ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen ve tutuklanan sanıklar arasında Ahmed Karahasan, Fatma Ören, Mehmet Akif Ulaş, Abmad Abu Mdegem, Einat Abu Mdegem, Mahdi Abu Snene, Samir Abu Snini, Abdurrahman Salim ve Zakarya Mohamad Zein yer alıyor. Ayrıca tutuksuz yargılanan Esra Demir ve Mohamad Abu Mdegem hakkında da soruşturma tamamlandı. Savcı, tüm sanıklar için 9'ar yıl hapis cezası talep etti.

İddianamede, Suriyeli Abdurrahman Salim’in böbreğini 10 bin dolara sattığını, Zakarya Mohamad Zein’in ise ailesinin finansal sıkıntılarını çözmek için böbreğini satma kararı aldığını belirtti. Böbrek satın alan Mohamad Abu Mdegem ise, kız kardeşi için böbrek nakli yaptırmak üzere bir kişiyle 65 bin dolara anlaştığını, ancak pasaportlarda yapılan değişikliklerden haberdar olmadığını ifade etti. Ayrıca, Ebu Mohamad’ın sahte pasaportları düzenlediğini ve anlaşma gereği verici şahıslara ödeme yapılmadığını belirtti.

Sanıklar hakkındaki suçlamaları kabul etmemekte ve iddianame Adana 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiştir.

Kaynak: DHA