GÜNDEM

Türk Hava Sahasını Yerli Ve Milli 'Çelik Kubbe' Koruyacak

Türk savunma sanayisinin son dönemde geliştirdiği yerli ve milli silah sistemlerinin entegre edileceği 'Çelik Kubbe' projesi, Türkiye'yi havadan gelebilecek tehditlere karşı etkili bir şekilde korumayı hedefliyor.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında ele alınan proje, katmanlı hava savunma sistemleriyle tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında entegre çalışmasını sağlamak üzere tasarlandı.

Yapay Zeka Destekli Savunma Ağları

‘Çelik Kubbe’ projesi, ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve MKE firmalarının iş birliğinde geliştiriliyor. Proje, yapay zeka destekli olarak çalışacak ve yerli ve milli silahları bir araya getirerek güçlü bir hava savunma ağı oluşturacak. Bu kapsamda, ASELSAN’ın KORKUT, HİSAR A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR O+ ve SİPER gibi hava savunma sistemleri projede kullanılacak. Bu sistemler, radar, elektro-optik sistemler, haberleşme modülleri ve komuta kontrol istasyonlarıyla desteklenecek.

GELİŞMİŞ HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ

KORKUT Sistemi, hareketli unsurları hedef alarak mekanize birliklerin hava savunmasını sağlayacak. HİSAR A+ ise alçak irtifa hava savunması görevini üstlenerek hava tehditlerini etkisiz hale getirecek. ROKETSAN tarafından geliştirilen ALKA, BURÇ, SUNGUR, LEVENT, HİSAR ve SİPER sistemleri de projede yer alacak ve mini ile mikro insansız hava araçlarına karşı etkili koruma sağlayacak.

CAYDIRICILIK VE KORUMA SAĞLAYACAK

‘Çelik Kubbe’ projesi, Türkiye’nin hava savunmasını önemli ölçüde güçlendirirken, aynı zamanda düşman unsurlar için caydırıcı bir etki oluşturacak. Proje, hem hava savunma kapasitesini artıracak hem de Türk savunma sanayisinin yeteneklerini uluslararası düzeyde daha da güçlendirecek.