Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) Verileri

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, ikinci çeyrek itibarıyla gayrisafi yurt içi hasıla, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,5 artış gösterdi. GSYH'nın bileşenleri arasında; diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat sektörü yüzde 6,5, tarım ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, sağlık ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, genel hizmetler yüzde 2,9, ve mesleki, idari ve destek hizmetleri yüzde 0,6 oranında arttı. Ancak sanayi sektörü yüzde 1,8 oranında bir düşüş yaşadı. İkinci çeyrekte GSYH, cari fiyatlarla 9 trilyon 949 milyar 792 milyon TL, dolar bazında ise 308 milyar 158 milyon USD olarak gerçekleşti.

Tüketim Harcamaları ve İhracat İthalat Verileri

TÜİK: Ağustosta En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında Sağlandı TÜİK: Ağustosta En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında Sağlandı

Hanehalkı tüketim harcamaları, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,7, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,5 oranında artış gösterdi. Mal ve hizmet ihracatı, aynı dönemde zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 0,04 arttı, ithalat ise yüzde 5,7 azaldı.

İş Gücü ve Net İşletme Artığı

İş gücü ödemeleri, 2024 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 112,4 oranında bir artış gösterdi. Net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 47,7 arttı. İş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 33,8 iken, bu yıl yüzde 40,8’e yükseldi. Net işletme artığı/karma gelir payı ise yüzde 44,6’dan yüzde 37,4’e geriledi.

Kaynak: DHA