2018 yılında Adana'nın Ceyhan ilçesinde ekilen sabun cevizi tohumları, Akdeniz iklimine adapte olarak meyve vermeye başladı. Bu tropikal ağacın Türkiye’de yetiştirilmesi, çevreci projeler kapsamında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sıfır Atık Projesi'nin desteklediği çevre dostu temizlik ürünleri arasında yer alan sabun cevizi ağacı, Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün Ceyhan Orman Fidanlığı'nda yetiştirilmeye başlandı. Asya'nın tropikal ve alt tropikal bölgelerinden gelen bu ağaç, doğal deterjan olarak kullanılan meyvelerini kısa süre içinde vermeye başladı. Çimlenme sürecinden itibaren başarılı sonuçlar alınan sabun cevizi ağacının, binci yılın sonunda sekiz metreye kadar boylanarak iyi bir verim sağladığı bildirildi.

"2. Yılda Meyve Verdi"

'Sevgililer Günü' Dolandırıcılarına 11 İlde Operasyon: 25 Gözaltı 'Sevgililer Günü' Dolandırıcılarına 11 İlde Operasyon: 25 Gözaltı

Ceyhan Orman Fidanlığı'nda görevli mühendis Cihan Seydel, sabun cevizinin dermatolojik faydalarına da dikkat çekerek, ağacın 2018'de ekildiğini ve ilk meyvelerini 2. yılın sonunda vermeye başladığını belirtti. Seydel, "Ekim işlemi sonrasında tohumlar Şubat ayında çimlenmeye başladı. Bahar ve yaz aylarında damla sulama yöntemiyle sağlanan bakımla, fidanların yüzde 99 başarı oranıyla geliştiğini gözlemledik. Güneş gören ağaçlar 2. yıldan itibaren meyve vermeye başladı. Hiçbir gübre kullanmadan tamamen doğal olarak büyüyen ağaç, bölgeye tam uyum sağladı" dedi.

"Gelir Getirici Ürünler Kapsamına Alındı"

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, sabun cevizinin ekosisteme zarar vermeden doğal temizlik ürünü olarak kullanılabileceğini belirtti. Karacabey, "Sabun cevizinin doğal deterjan olarak kullanımı, yüzde 100 geri dönüşümlü olması ve antimikrobiyal özellikleri ile önemli bir hammadde olduğunu vurguladı. Akdeniz Bölgesi'nde büyük bir uyum sağlayarak meyve veren ağaçlar, köylüler için yeni bir gelir kaynağı oluşturacak. Sıfır Atık Projesi kapsamında sabun cevizi ağacını ülkemize kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Kaynak: DHA